Sari la conținut
Prima pagină » „Hagia Sophia va fi transformată în moschee” – Președintele Erdogan

„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” – Președintele Erdogan

Conform ultimelor informații anunțate de guvernul din Turcia, Muzeul Hagia Sophia din Istanbul va fi transformat într-o moschee. Președintele Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit aceasta cu o săptămână înainte de alegerile locale din acest weekend.

Hagia Sophia, numită Ayasofya în Turcia, a fost catedrală ortodoxă și moschee în trecut. După ce a fost construită în 537 de către împăratul bizantin Justinian, după cucerirea Bizanțului a devenit în 1453 una dintre cele mai mari moschei ale islamului, sub Imperiul Otoman.

În anul 1934 Hagia Sophia a devenit muzeu printr-un decret al lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. În noul statut secular adoptat de Ataturk, a fost permis credincioșilor tuturor religiilor să se bucure de clădire.

Statutul creează adesea tensiuni între musulmani și creștini, deoarece citirile coranului sau rugăciunile sunt uneori ținute în Hagia Sofia. Erdogan a declarat ieri că a fost o „mare greșeală” transformarea Ayasofyei într-un muzeu, declarație ce vine în contextul alegerilor de pe 31 martie și a campaniei lui Erdogan pentru partidul său, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP).

Schimbarea statutului va fi discutată după alegeri, a declarat președintele turc. Noua declarație vine în contradicție cu afirmația din 2013 când Erdogan a spus că nu va lua în considerare schimbarea statutului Hagia Sophia. Motivația a fost legată de faptul că „există o cerere” acum în rândul poporului turc pentru ca Hagia Sofia să fie din nou transformată într-o moschee.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „„Hagia Sophia va fi transformată în moschee” – Președintele Erdogan”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii