Cercetătorul în legumicultură Costel Vânătoru a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, conform agenției Basilica. Preotul cercetător a fost recompensat pentru activitatea depusă în ultimii ani pentru prezervarea patrimoniului național.
Ședința solemnă de acordare a distincției, a fost precedată de slujba Te Deum oficiată de Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Patriarhul Daniel a deschis ceremonia vorbind despre Anul satului Românesc care „a avut un efect pozitiv nu numai în interiorul Bisericii, adică în interiorul unităților bisericești, ci și în societate. Oameni de cultură, oameni ai artelor și chiar ai administrațiilor locale și centrale au fost sensibilizați de această temă a satului românesc care fusese mai puțin dezbătută”.
Primind distincția, preotul Constantin Vânătoru, a spus: „A fost cel mai emoționant moment din viața mea pentru că nu m-am așteptat să primesc o asemenea distincție chiar de la Preafericirea sa, Patriarhul României. Am înțeles că a fost apreciată activitatea mea în ceea ce privește proiectul bancii de gene din legumicultură, pentru care am militat intens în ultimii ani. Este o mare onoare pentru că am fost invitat la această ceremonie…”
Preotul Costel Vânătoru este și profesor, doctor în horticultură, cercetător științific de gradul întâi și conduce Laboratorul de Genetică și Ameliorare al Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. De asemenea, este și director al Băncii de Gene recent înființată la Buzău, Bancă ce protejează aproximativ 10.000 de soiuri de legume, plante aromatice, plante medicinale, unele pe cale de dispariție.
Acesta are mai multe brevete pentru invenții, produse omologate sau produse purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, În 2017 a primit Premiul GALA Pria pentru Agricultură în 2017, pentru activitatea în domeniul cercetării românești și premiul Academiei Agricole și Silvice „Ioan Maier” pentru lucrarea „Legumicultura”.
„Banca de Conservare a Resurselor Genetice Vegetale” a fost un proiect propus în 2017 și elaborat împreună cu Ministerul Agriculturii.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!