Pakistan: Asia Bibi revine alături de cei cinci copii ai săi, după zece ani de la o falsă acuzație de blasfemie

Pakistan: Asia Bibi revine alături de cei cinci copii ai săi, după zece ani de la o falsă acuzație de blasfemie

|
14/05/2019
|
0 comentarii
|

Fiica Asiei Bibi avea 9 ani când mama sa a fost bătută și acuzată de mulțime că ar fi comis o blasfemie. Se întâmpla în data de 9 mai 2009 în Pakistan. Timp de 9 ani micuța Eicham și-a văzut mama doar la închisoare, așteptând an după an peseapsa capitală. Dar anul acesta pare să aducă fetei cel mai frumos cadou de ziua sa, revederea mamei sale în libertate, în Canada.

Asia Bibi fusese condamnată la moarte pentru blasfemie, după ce a oferit apă potabilă, considerată „necurată” prin atingerea ei, ea fiind creștină. Asia Bibi a argumentat asupra acestui fapt în public, ceea ce mai târziu a provocat o falsă acuzație de blasfemie despre mărturisirea ei.

Creștinii pakistanezi,  aproximativ 2% din populație,  sunt copii ai convertiților la creștinism provenind din casta hindusă „nedeclarată”. Familiile lor s-au convertit la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea în satele care sunt acum în Punjabul central din Pakistan.

După achitarea Asiei Bibi de falsele acuzații de blasfemie de către Curtea Supremă, la data de 31 octombrie 2018, au avut loc demonstrații în mai multe orașe. Shaan Taseer, fiul fostului guvernator din Punjab, Salmaan Taseer, care a fost ucis în 2011 pentru încercarea de a o apăra pe Asia Bibi, a apreciat verdictul drept „o victorie pentru Pakistan și pentru milioane și milioane de pakistanezi marginalizați”. El a postat pe Facebook un mesaj video personal de la fiica Asiei: „Cu inimă grea, spunem adio Pakistanului. Suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat. Mucenicul nostru Salmaan Taseer, sângele tău rămâne în sufletul nostru! Mulțumesc, Shaan Taseer, că ați stat alături de noi la ceas de nevoie! Dragostea voastră va rămâne întotdeauna în inimile noastre!”.

Eicham a declarat pentru World Watch Monitor că vrea să devină avocată, pentru a apăra persoane care sunt acuzate în mod fals, cum a fost cazul mamei sale. Sora ei, Noreen, a povestit cu durere momentul în care a auzit condamnarea la moarte în 2012: „Am plâns singură, ascunzându-mi capul în mâini. Nu mai puteam să văd oamenii plini de ură… Acum nu le mai văd, dar le aud, mulțimea care aplauda judecătorul în picioare strigând: „Omoar-o, ucide-o!” Judecătoria era invadată de o hoardă euforică ce a spart ușile, am fost aruncată ca un vechi sac de gunoi … Am pierdut toată omenitatea în ochii lor”.

Cazul mamei creștine de cinci copii, în vârstă de 53 de ani, a atras atenția internațională. World Watch Monitor, de-a lungul anilor, a urmărit îndeaproape cazul. În urma respingerii recursului formulat de Înalta Curte de la Lahore în octombrie 2014, avocatul său Naeem Shakir, a declarat dificultatea justiției din cauza extremismului. Nu numai Salmaan Taseer, dar și ministrul minorităților, Shahbaz Bhatti, care a susținut cazul și a promovat reforma legilor privind blasfemia, a fost ucis în primele trei luni ale anului 2011. În mai 2018, ministrul de interne al Pakistanului a supraviețuit unei încercări de asasinat cu pistol.

Legea blasfemiei împotriva islamului este o problemă în Pakistan. Primul ministru al Pakistanului, Imran Khan, a vorbit despre folosirea legii în mod disproporționat împotriva minorităților religioase. Cei 3,9 milioane de creștini din Pakistan, de exemplu, reprezintă în jur de 2% din totalul populației, dar peste un sfert (187) dintre cele 702 de cazuri de blasfemie înregistrate între 1990 și 2014 au fost împotriva creștinilor.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: