„Să nu consideri niciodată că ți-ai terminat treaba atunci când ai stins un incendiu. Întotdeauna trebuie să ai grijă să stingi și focul rămas în sufletul oamenilor, abia atunci poți spune că ți-ai făcut datoria până la capăt”, a scris miercuri pe Facebook Ovidiu Costea, unul dintre pompierii care a participat la stingerea incendiului de la Râmeţ, apoi s-a întors în timpul liber să ajute obştea mănăstirii.
Pompierul de la ISU Alba Iulia nu a fost singur, ci a fost însoţit de alţi colegi care şi-au sacrificat o zi liberă şi au revenit la mănăstire pentru a le ajuta pe maicile de la Râmeţ.
Mănăstirea Râmeţ a fost afectată în data de 5 iulie de un incendiu care a distrus acoperişul uneia dintre clădirile anexe aşezământului monahal, însă prin intervenţia rapidă a pompierilor incendiul a fost stins şi nu au fost înregistrate victime.
În postarea de pe contul de socializare, Ovidiu Costea a mărturisit că la finalul intervenției, „după 13 ore de luptă cu focul, un fum dens și înecăcios, temperaturi care topeau la propriu casca din cap și masca de pe față, după alte 15 ore de supraveghere și de înlăturare a efectelor negative generate de incendiu”, a primit un telefon de la Mănăstirea Râmeț.
„La telefon, o voce de măicuță, mi-a spus: Vă sun din partea maicii starețe…Slavă Cerului că nu a murit nimeni și asta datorită vouă…Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi!”.
Indiferent de focul stins, în sufletele oamenilor rămâne deznădejdea și amărăciunea, lipsa speranței și neputința. După ce a primit telefonul, Ovidiu Costea şi-a dat seama că, de fapt, misiunea lor nu se încheiase.
„Am ajuns acasă, mi-am strâns în brațe copilul și parcă lipsea ceva, era ceva ce-mi depășea puterea de întelegere, însă cu toate astea simțeam că nu mi-am făcut datoria până la capăt așa cum am fost învățat!”.
În acel moment şi-a sunat colegii şi i-a rugat să meargă împreună „să dea o mână de ajutor la mănăstire”.
„Nu-i putem lăsa pe oameni singuri, au nevoie de ajutor. Nu mare mi-a fost mirarea când și colegii mei mi-au confirmat că deja se gândiseră și ei la același lucru și chiar se organizau pentru ziua de luni!’’.
Deşi incendiul a produs multe pagube materiale, prin intervenţia pompierilor nu a fost înregistrată nicio victimă. Mănăstirea Râmeţ este printre cele mai vechi aşezăminte monahale ortodoxe din Transilvania, înființată în anul 1214.
Cu asemenea oameni România nu moare!
Foto credit: Facebook/Ovidiu Costea
Sursa: Basilica
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!
Este groaznic sa se intample asa ceva unui lacas de cult. Slava cerului ca nu au existat victime si ca pompierii au actionat la timp.
Comentariile sunt închise.