Sari la conținut
Prima pagină » Cuvânt al IPS Părinte Damian din Sinai despre pandemie

Cuvânt al IPS Părinte Damian din Sinai despre pandemie

Cuvânt al IPS Părinte Damian Arhiepiscopului Sinaiului cu privire la teribila pandemie, rostit în Duminca Sfântului Ioan Scărarul

Ispita mare care s-a abătut acum asupra întregii lumi este epidemia mortală a coronavirusului. În calitate de stareț al mânăstirii Sfânta Ecaterina de pe Sfântul Munte Sinai, dar și în calitate de ierarh al Bisericii Ortodoxe Grecești, mulți mă întreabă pe mine de ce Dumnezeu a îngăduit această mare încercare, care ne privează de participarea la sfintele slujbe ale Bisericii precum și de împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Cred, cu smerenie, că Atotbunul Dumnezeu dorește să tragă un semnal de alarmă, întrucât, din păcate, cu toții am uitat de binefacerile dar și de poruncile Lui, menite să ne călăuzească atât spre fercirea pământească dar mai ales spre binecuvântarea cerească, pentru care Iisus Hristos s-a răstignit, ca noi să o putem dobândi. Din păcate, noi alegem cu totul altă cale prin care să obținem fericirea, o cale bazată pe bunurile materiale care ne desparte de binecuvântările duhovnicești dar și de virtuți.

Dumnezeu îngăduie astfel de necazuri pentru a ne arăta că, oricât de mult progresează umanitatea în știință și tehnologie, ne este imposibil să fim salvați dacă Dumnezeu Însuși nu binecuvântează lucrările și ideile noastre.

Din acest motiv diverse forme de globalizare, întreprinse fără a recurge la ajutorul Său, au rezultat în eșec, sau poate chiar în calamitate. În plus, mulți preoți creștini nu mai transmit astăzi mesajul esențial al Evangheliei, mesaj care a fost interpretat corect de mințile luminate de Duhul Sfânt, de către Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe, care dispuneau de o înaltă autoritate teologică și academică dar erau și foarte bine încercați din punct de vedere duhovnicesc.

În ciuda necazului datorită căruia întreaga lume suferă astăzi, iubirea lui Dumnezeu nu încetează să se reverse asupra făpturii pe care a plăsmuit-o după propriul Său chip.

Așadar, Biserica Ortodoxă are speranța că, pentru răbdarea noastră, această grea încercare va trece, iar noi ne vom bucura în urma ei de mult folos duhovnicesc.

Lumea se va trezi din letargia materială din a cărei consecințe a avut de suferit la nivel global și va arăta în continuare valoarea sa primordială prin dragoste în acțiunile sale, prin sprijinul reciproc și pace autentică între popoare.

Toate acestea încep însă prin obținerea liniștii interioare, care se poate asigura numai prin reconcilierea omului cu Dumnezeu și, prin extensie, cu aproapele său și cu mediul înconjurător în care Dumnezeu Însuși l-a lăsat să trăiască. Pe pământ, Dumnezeu i-a dat omului poruncă să lucreze pământul și sa se înmulțească. Prin păcat, însă, oamenii au întors forțele naturii împotriva lor și numai prin iubire acestea se vor liniști.

Fie ca Bunul Dumnezeu să îngăduie acest lucru, pentru rugăciunile tuturor Sfinților Sai, în special a sfinților și sfintelor care s-au nevoit în Sfântul Munte Sinai, călăuziți fiind de Dumnezeu, cu post și rugăciune, pentru mântuirea întregii lumi.

Rugăciunea râvnitoare a celui care se roagă cu umilință are puterea energiei nucleare în a schimba mersul evenimentelor.

Sfântul Ioan Scărarul, a cărui pomenire o săvârșim în a patra duminică a Postului Mare, în fiecare an, a deslușit calea spre mântuire în cartea Scara dumnezeiescului urcuș, faimoasa lucrare considerată a fi a doua ca valoare duhovnicească după Sfânta Scriptură.

Acest mare sfânt s-a autoizolat timp de patruzeci de ani într-o peșteră adâncă din deșertul Sinai, și și-a dedicat viața lui Dumnezeu prin rugăciune și nevoință ascetică, iar cu Harul Duhului Sfânt a studiat adâncimile sufletului uman și remediile duhovicești de vindecare pentru toți oamenii.

Noi toți, deși în pocăință, suntem oameni păcătoși iar acum suntem chemați la nevoință, dar nu la una de bunăvoie ca cea a Sfântului Ioan, ci suntem obligați să ne închidem în propriile camere și să ridicăm mâinile spre Dumnezeu cel Atotbun pentru a ne elibera de această suferință mondială.

Fie ca rugăciunile noastre umile făcute în cămara mistică a inimii, către Sfântul Dumnezeu cel în Treime „care vede în taină” să fie ascultate iar toți oamenii să capete sănătate trupească și sufleteasca precum și eliberarea de acest inamic invizibil, teribila epidemie de coronavirus…

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „Cuvânt al IPS Părinte Damian din Sinai despre pandemie”

  1. Acest cuvânt al ÎPS Damian nu mă satisface câtuși de puțin. Iar explicația pe care o transmite prin mesajul său e un fel de apă de ploaie. Practic, ocultează realitatea, care realitate e plină de minciună, din ce în ce mai mult. Pe măsură ce omul s-a depărtat și se depărtează de Dumnezeu s-a cufundat și se cufundă în minciună. Ceea ce trăim, mă refer la așa zisa pandemie, este minciună, care minciună este arătată și demontată de mulți, inclusiv de necredincioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii