Sari la conținut
Prima pagină » Călugării din Muntele Athos decorează biserica Sf Nicolae de la Ground Zero, New York

Călugării din Muntele Athos decorează biserica Sf Nicolae de la Ground Zero, New York

Doi călugări ortodocși din Muntele Athos au fost trimiși în New York pentru a decora biserica Sfântul Nicolae reconstruită, singura biserică care a fost demolată în evenimentele din 11 septembrie 2001.

După o perioadă extraordinar de dificilă în care uneori părea că biserica nu va fi reconstruită, este programat ca biserica să-și deschidă porțile în vara anului 2022.

Acum că construcția bisericii este aproape finalizată, călugării Loukas și Pahomios de la Mănăstirea Xenophontos din Muntele Athos au fost trimiși la New York pentru a picta interiorul altarului cu o iconografie înfățișind scene din Biblie.

ÎPS Elpidophoros a reușit cu greu, prin eforturi susținute, să elimine problemele legate de reconstrucție .  La inaugurarea lucrărilor de reconstrucție a bisericii, Andrew Cuomo, fost guvernator al New York-ului a declarat: „Începutul construcției noii Biserici Sf. Nicolae este ca un ecou al mesajului general pentru aceste vremuri dificile: vom reconstrui cărarea… și va fi mai bună și mai trainică, cu mai multă solidaritate și mai multă credință și mai mult spirit comunitar ca niciodată înainte”.

„Această biserică Sf. Nicolae va fi mai frumoasă și mai primitor decât cea care a fost aici înainte. Am trecut prin momente grele împreună, dar ne ridicăm din cenușă, înviem mai puternici. Asta va reprezenta biserica Sf. Nicolae. Este un mesaj puternic pentru toți new-yorkezii și pentru toți americanii”, a adăugat guvernatorul.

În remarci extrem de ascuțite, arhiepiscopul Elpidophoros al Americii le-a amintit celor prezenți de reconversia marii catedrale Hagia Sofia din Istanbul în moschee. „Cea mai mare biserică din istoria lumii”, a spus el, „a fost luată de la noi printr-un act nedrept, de impunere forțată!”.

Arhiepiscopul Elpidophoros a continuat referindu-se la noua biserică din New York: „Vom deschide acest altar ca un semn de iubire, nu de ură.”

Pentru ca biserica să capete „straie” iconografice, au fost invitați călugări de pe Muntele Athos recunoscuți pentru măiestria lor. Maestrul iconograf al Muntelui Athos, părintele Loukas de la Mănăstirea Xenophontos din Sfântul Munte a fost ales responsabil pentru sarcina „descurajantă” de a picta, sau „a scrie”, noua iconografie pentru Sfântul Nicolae.

Părintele Loukas este un iconar cunoscut pentru lucrările sale. Născut în orașul Larisa din Grecia, Loukas a studiat matematica, dar s-a simțit atras de viața monahală și de pictură.

Într-un interviu luat de Scott Pelley la emisiunea „60 Minutes” părintele pictor a spus: „Dumnezeu m-a chemat să fac această lucrare pentru a comunica oamenilor spiritul Muntelui Athos”, adăugând că acest proiect a reprezentat cea mai importantă lucrare din întreaga sa viață.

În reportaj, Pelley a numit mănăstirea din Athos „o cetate împotriva timpului, unde arta este creată pentru a vindeca rănile unei națiuni”.

În vara anului 2019, părintele Lukas și-a părăsit chilia de pe Muntele Athos pentru a se uita singur la altarul Sf. Nicolae, parțial reconstruit, pentru a avea o idee despre tipul de icoane și alte lucrări de artă care vor fi necesare pentru a decora biserica de la Ground Zero. Amplasarea bisericii aici și reconstrucția ei va fi la finalizarea ei ca o ridicare din moartea și distrugerea ce a cuprins Manhattan-ul cu aproape douăzeci de ani în urmă.

În cuvintele lui Scott Pelley, pictorul de icoane a trebuit să meargă el însuși pentru a „a lua măsura galeriei goale a lui Dumnezeu”.

Altarul Sf. Nicolae este situat pe locul bisericii originale, la poalele One World Trade Center. Îngrijitorul de multă vreme al bisericii, Bill Terazonis, i-a explicat lui Pelley în raport că a simțit că clădirea pulsa de la unda de șoc provocată de atac. Când a reușit să iasă afară, a găsit rămășițe umane pe scaunul din față al mașinii sale, parcat chiar lângă biserică. I-a spus lui Pelley că „am pierdut o parte din mine în ziua aceea”.

Printre cele 56 de icoane care își vor găsi locul în Altar va fi, desigur, una care îl reprezintă pe Sfântul Nicolae însuși, sfântul patron nu numai al copiilor, ci și al navigatorilor. Părintele Lukas i-a arătat reporterului Scott Pelley una dintre noile icoane, reprezentându-l pe Sfântul Nicolae salvând din apă un echipaj de marinari naufragiați, măsurând cel puțin 4 X 7 picioare, care va fi prezentată la Altarul Sfântul Nicolae.

Părintele Lukas a adăugat o imagine locală la scena tipică a iconografiei Sfântului Nicolae. Suprapusă pe apele albastre din partea de jos a tabloului este o scenă a Manhattanului în flăcări și fum, amintind de ziua când atâția oameni și-au pierdut viața.

Părintele Lukas i-a spus lui Scott Pelley „Personal îmi doresc ca această biserică, prin iconografie, să deschidă un nou orizont pentru oameni, ca ei să iasă cu speranță. Dacă se întâmplă acest lucru, icoanele își vor fi îndeplinit scopul.”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii