Sari la conținut
Prima pagină » Bisericile Europei: vandalizate, arse

Bisericile Europei: vandalizate, arse

Catedrala Notre Dame din Paris, unul dintre simbolurile lumii creștine, a fost mistuit de flăcări. Încă nu se știe care a fost cauza acestui incendiu nefast, tragic.

Dar există un semnal de alarmă care a fost tras de mult timp, care a fost obturat de autoritățile și presa din Occident. Conform Institutului Gatestone, două biserici sunt profanate zilnic în Franța. În 2018 au fost înregistrate 1.063 atacuri asupra bisericilor creștine sau a simbolurilor (crucifixuri, icoane, statui). Iar aceasta reprezintă o creștere de 17% față de anul precedent, practic înrăutățirea situației din 2017.

Doar în luna martie a anului curent patru biserici din Germania au fost vandalizate și/ sau incendiate. În aproape toate cazurile autoritățile și mass-media au încercat să treacă sub tăcere identitatea vandalilor.

„Aproape nimeni nu scrie și nu vorbește despre atacurile crescânde asupra simbolurilor creștine. Există o tăcere elocventă atât în Franța, cât și în Germania cu privire la scandalul profanărilor și la originea făptuitorilor“, scria PI News pe 24 martie.

La începutul acestui an biserica în Notre-Dame des Enfants din Nîmes vandalii au furat și au folosit excremente umane pentru a desena o cruce. Pâinea consacrată a fost găsită aruncată afară, printre gunoaie.

Biserica Saint-Nicolas din Houilles a fost vandalizată de trei ori în februarie, o statuie a Maicii Domnului din secolul al XIX-lea a fost „complet pulverizată”, conform preotului.

Vandalii au devastat și au distrus cruci și statui la Catedrala Saint-Alain din Lavaur, unde au aprins focul în altar, din fericire fără urmări.  Dar cel mai cunoscut eveniment este incendiul din urmă cu o lună din biserica Sf. Sulpice din Paris, după liturghia de duminică, 17 martie.

Din păcate rapoarte similare vin și din Germania, „există un război înfricoșător împotriva a tot ceea ce simbolizează creștinismul: atacuri asupra crucifixurilor montane, a statuilor creștine de pe marginea drumului, a bisericilor sau cimitirelor”. Un alt raport german din 11 noiembrie 2017 arăta că numai în Alpi și Bavaria au fost atacate circa 200 de biserici.

Înainte de Crăciun, în 2016, în regiunea Renania de Nord-Westfalia din Germania, au fost decapitate 50 de statui publice creștine și crucifixuri rupte.

Cine se află în primul rând în spatele acestor atacuri în curs de desfășurare și din ce în ce mai mari împotriva bisericilor din Europa? Poliția îi descrie ca tineri teribiliști, alteori ca „tineri islamiști”. Institutul Gatestone concluzionează statistic, arătând corelația dintre migrația unor populații musulmane mari în anumite zone și creșterea concomitentă a atacurilor asupra bisericilor și a simbolurilor creștine.

Un studiu din ianuarie 2017 raporta în Franța faptul că „atacurile extremiste islamiste asupra creștinilor au crescut cu 38%, mergând de la 273 atacuri în 2015 la 376 în 2016”, majoritatea în timpul Crăciunului, „multe dintre atacuri au avut loc în biserici și în alte locuri de cult”.

În majoritatea dintre aceste cazuri autoritățile și mass-media, dacă identitatea venea în dezacord cu principiul multiculturalității,  profanatorii erau prezentați ca având probleme de sănătate mintală.

Cum spunea cineva, din Europa a dispărut spiritul creștin, iar acum dispare și trupul.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii