Sari la conținut
Prima pagină » Pr Arsenie: „Altarul este plin de îngeri, căci Hristos este acolo!”

Pr Arsenie: „Altarul este plin de îngeri, căci Hristos este acolo!”

Părintele Arsenie Papacioc a fost întrebat la un moment dat cum a cunoscut dânsul lucrarea Tainei Preoției. 

Părintele Arsenie a răspuns: „Preoția este o foarte mare lucrare la Dumnezeu, nespus de mare. Preotul ține locul lui Dumnezeu pe Pământ. Dumnezeu a creat două lucruri extraordinare, care nu mai pot fi depășite: a creat o femeie distinsă care a născut pe Dumnezeu, și a creat preoția, care Îl coboară pe Dumnezeu din Cer și Îl naște pe Dumnezeu pe Sfânta Masă.

Ce ziceți de lucrul acesta? Vă dați seama? Sfântul Agneț, pe Sfânta Masă, atunci când facem Sfânta Liturghie! Altarul este plin de îngeri, căci Hristos este acolo! Spun chiar rugăciunile: „Doamne, și îngerii să intre cu noi să facem Liturghia, că sunt împreună lucrători și ei”. Este o rugăciune care spune așa: „Doamne, că Tu ești Cel ce aduci, Cel ce Te aduci, Cel ce primești, Cel ce Te împarți”.

M-a întrebat un student: „Bine, părinte, dar preotul ce-i?”. Răspunde Hristos: „Fără tine, preotule, nu pot să fac lucrurile acestea”. Preotul e axa principală a Creației, a re-Creației, adică a Nașterii lui Dumnezeu din pâine și vin. Vă dați seama ce înseamnă pentru un popor că are Liturghie? Ce înseamnă pentru un popor că are Ortodoxie?”

Părintele Arsenie Papacioc a fost în 1958 arestat cu mai mulți preoți și intelectuali pentru participarea la un grup de rugăciune și studiu filocalic „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim. A fost ținut în anchetă vreme de nouăzeci de zile, bătut și chinuit, mutat de la un penitenciar la altul și a fost în cele din urmă condamnat la 20 de ani de muncă silnică. A fost eliberat în 1964 de la închisoarea din Aiud, beneficiind de amnistia generală a deținuților politici. După ce a fost preot în mai multe locuri, din 1976 a fost duhovnicul maicilor de la mănăstirea Techerghiol.

Fragmentul de mai sus este prins și în cartea „Ne vorbește Părintele Arsenie”, Vol. III, scos de editura Mănăstirea Sihăstria.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii