„Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat… Adevărat zic vouă: Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei preamici, Mie Mi-ați făcut!” (Sfânta Evanghelie după Matei, Capitol 25).
Din februarie anul trecut refugiații ucraineni au avut două direcții majore de ieșire din țară, prin Polonia respectiv prin România. Multe mame cu copii au fost cazate în România, bătrâni pensionari, tineri au fost cazați în România în drumul lor spre alte țări, o parte au rămas aici în așteptarea unor vremuri de pace.
Ajutorul Bisericii Ortodoxe Române a venit prompt iar valoarea sa a fost estimată săptămâna aceasta la aproape 9 milioane de euro.
„A fost un ajutor umanitar exemplar”, a spus Părintele Patriarh Daniel. „Sigur, era bine să nu fi avut astfel de ocazii dureroase, dar fiindcă totuşi au avut loc, s-a dovedit că poporul român, profund creştinat, este şi milostiv. Şi această milostivire, această sensibilitate faţă de omul aflat în suferinţă s-a exprimat şi în dărnicie, în bunătate, în sensibilitate deosebită pentru a ajuta pe vecinii care se află într-o situaţie foarte dramatică!”
142 de convoaie umanitare spre Ucraina au fost organizate de creștinii ortodocși
În această estimare nu au fost incluse iniţiativele parohiilor şi mănăstirilor. În raportul de estimare a acestei misiuni filantropice se estimează că 7.600 de membri ai personalului bisericesc şi voluntari. Practic în punctele de frontieră cu flux mare de refugiaţi ucraineni, a existat asistenţă non-stop oferită de echipe de creștini ai Bisericii Ortodoxe Române, s-a lucrat „la foc continuu” în ture de câte 8 ore.
„Numărul locurilor de cazare identificate a fost de 18.509, dintre care 75% cu servicii de masă incluse, numărul celor cazaţi fiind de 13.231 persoane”, se menţionează în raport. „Evidenţiem, în mod deosebit, deschiderea şi rapiditatea cu care s‑au organizat mănăstirile, parohiile, centrele sociale, precum şi credincioşii creştin-ortodocşi români pentru a găzdui refugiaţii, în multe cazuri, familiile refugiate având copii mici”.
De asemnea s-au organizat pe parcursul întregului an 142 de convoaie umanitare spre Ucraina, în valoare de peste 2 milioane de euro, de asemenea alte 38 de convoaie spre taberele de refugiați din Republica Moldova.
În sprijinul răniţilor din Ucraina au fost organizate campanii de donare sânge, 3.198 de persoane donând sânge pentru aceștia.
Estimarea oficială este că 8 milioane de persoane și-au părăsit casele din Ucraina și s-au refugiat în afara granițelor. Sperăm ca anul 2023 să aducă pacea pe acele meleaguri și aceste familii să se întoarcă la căminele lor!
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!