Sari la conținut
Prima pagină » „Nici Dioclețian, nici turcii, nici comuniștii din Rusia, nici germanii nu au reușit să oprească Sfânta Liturghie”

„Nici Dioclețian, nici turcii, nici comuniștii din Rusia, nici germanii nu au reușit să oprească Sfânta Liturghie”

Părintele Eftimie este un părinte duhovnicesc cunoscut în lumea ortodoxă din Grecia. Dânsul viețuiește la Chilia Învierii Domnului din Kapsala, Sfântul Munte Athos.

Dânsul a rostit un cuvânt care să lămurescă anumite îndemnuri care au fost transmise rupte de context.

„În zilele critice prin care trecem și în sfințenia zilelor Săptămânii Sfinte, există mai degrabă prilej de tăcere și rugăciune. Cu toate acestea, întrucât unele cuvinte au fost transmise pe internet cu numele meu, pentru a restabili adevărul, pentru a nu provoca pagube, menționez următoarele:

Nu am spus niciodată oamenilor să păstreze mâncare din cauza unui război iminent și nu am profetizat niciodată sfârșitul prin această pandemie, s-a răspândit în mod nechibzuit și fals.

De asemenea, fără permisiunea mea, au fost distribuite fragmente rupte din discuții care au provocat întrebări.

Punctul meu de vedere îl voi expune clar, fără dorința de a-l impune altora.

La numeroasele probleme insuportabile pe care le au oamenii, acum s-a adăugat amenințarea virusului, care a devenit un coșmar.

Oamenii suferă mai mult de frică, de panică și de izolarea involuntară decât de virus.

Statul a luat propriile măsuri de precauție. Biserica însă are propriile sale arme pentru a face față acestei lupte. Dar ea, Biserica, este acumumilită, slăbită și legată de stat, incapabilă să-și asigure credincioșii.”

Părintele a amintit cazuri în istorie când biserica nu a fost împiedicată să intervenă în maniera sa proprie: „În cazuri similare de epidemii fatale, biserica îndeplinea rituri sfinte și procesiuni cu icoane și sfinte moaște. De ce nu facem aceste lucruri astăzi? Oare nu are mâna Domnului tăria de atunci pentru a ne ajuta și astăzi?

În satul meu prin 1930 a căzut o boală infecțioasă din care au murit 50 de copii în câteva zile. Nu reușeau să sape mormintele. Au adus apoi capul Sfântului Haralambie de la Meteora Agios Stefanos și imediat molima aducătoare de moarte a încetat.

Încă de când Domnul a îndeplinit Cina cea de Taină și a dat Sfânta Taină a Euharistiei dumnezeiești, Sfânta Liturghie „salvatoare” nu a încetat până în zilele noastre.

Nici Dioclețian, nici turcii, nici comuniștii din Rusia, nici germanii din anii de ocupație nu au reușit să oprească Sfânta Liturghie și sosirea credincioșilor pentru Sfânta Împărtășanie.

Și acum, cu frica de virus, bisericile au fost închise și credincioșii sunt lipsiți de harul mântuitor al Tainelor tocmai când au atâta nevoie disperată.

În timp ce aici(n.r. în Grecia au fost oprite slujbele religioase în parohii) totul a tăcut din frică, în Bisericile Ortodoxe din Serbia, Bulgaria și Georgia, închinarea a rămas nestingherită, bisericile sunt deschise credincioșilor și Sfânta Liturghie se face neîntrerupt, credincioșii nu se tem.”

Părintele Eftimie consideră pline de efecte nocive măsurile și presiunea mediatică din pandemie:

„Măsurile de protecție impuse de noul guvern sunt neconstituționale, insuportabile, excesive pentru ortodocșii greci, în ultimul timp au creat un climat de teroare, care este agravat de mass-media.

Da, virusul există și este nevoie să ne protejăm sănătatea noastră și sănătatea altora. Dar frica trebuie eliminată, deoarece în stare de frică omul nu poate gândi și acționa logic și discret.

Într-un caz similar, când a avut loc explozia de la Cernobîl, oamenii au intrat apoi în panică și făceau analize la fiecare dintre legume și fructe, pentru a mânca din cele care au cel mai puțin radiații.

Fiind întrebat despre aceasta Cuviosul Paisie, a zis să ne facem semnul crucii și să mîncăm fără frică, dînd el mai întîi pildă.

Dacă ar trăi astăzi, ar fi de neconceput să-l vedem cu o mască și mănuși, să aibă o sticlă de alcool în buzunar și să evite oamenii și să le vorbim de la distanță.

Cert este că el ar liniști oamenii și i-ar ajuta să-și depășească temerile și, mai ales, nu ar fi de acord cu închiderea Bisericilor.

Frica nu are relevanță pentru creștinii care sunt inspirați de exemplul lui Dumnezeu și al martirilor credinței noastre.”

Părintele a atras atenția și asupra unor excese pe care guvernanții le-ar putea face în contextul stării de urgență din timpul pandemiei.

Referitor la viitorul vaccin părintele a atras atenția asupra faptului că acesta poate avea efecte secundare grave și a amintit de unele cazuri cunoscute de dânsul în ceea ce privește vaccinul împotriva gripei aviare și cel pentru hepatita B.

„Dacă Dumnezeu nu păzește, ce pot face vaccinurile și medicamentele? Scriitorul ateu Kazantzakis, pentru a se proteja de holeră în vederea unei călătorii în străinătate, s-a vaccinat, și tot s-a îmbolnăvit”, a spus părintele Eftimie.

Părintele a spus să nu uităm de „doctoriile veșniciei” – Sfintele Taine și de „doctorii noștri încercați și iscusiți” – Sfântul Haralambie și Sfântul Visarion.

Părintele a încheiat cu o binecuvântare:

„ Cel Înviat, Domnul vieții și Biruitorul morții să ne mîngîie, să ne lumineze pe noi toți cu lumina Învierii Lui și să dea putere și trăinicie poporului Său. Cu harul Lui să ajungem la ziua izbăvirii noastre din păcat și din toate relele aduse de el. Amin.”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii