Sari la conținut
Prima pagină » O biserică la aproximativ 1300 credincioși

O biserică la aproximativ 1300 credincioși

biserica

Decizia Guvernului Cioloș privitoare la nealocarea, prin proiectul Legii bugetului de stat pentru 2016, a nici unei sume de bani ca sprijin pentru construcții și reparații locașuri de cult nu este fără precedent. În anul 2010 Guvernul Boc a făcut același lucru, proiectul de lege a Bugetului pentru 2010 nu a cuprins alocări pentru culte, iar in alți ani au fost prevăzute inițial sume minore, gen 5 milioane lei pentru toate cultele.

O explicație este și aceea că proiectele de buget se fac sub monitorizarea FMI, care este foarte atent la ținta de deficit, abia în a doua parte a anului putându-se vedea dacă rămân bani și pentru acest tip de finanțări. O altă explicație derivă din specificul finanțărilor prin Secretariatul de stat pentru culte. Cererile de finanțare se pot depune doar în perioada 1 ianuarie – 30 martie a anului în care se solicită ajutorul, deci când se adoptă bugetul nu există solicitări, ci doar o estimare.

Explicația sprijinului pe care statul îl acordă pentru construcția de locașuri de cult derivă din răspunderea Statului Român pentru faptul că în timpul regimului comunist, timp de 40 de ani, nu a mai fost permisă edificarea de noi locașuri de cult, deși populația (cea ortodoxa, cel puțin) s-a dublat. Mai mult, au fost și demolate locașuri de cult, iar altele, monumente istorice deosebit de valoroase, nu pot fi folosite normal, căci există riscul degradării.

În momentul de față, cu toate aceste construcții de noi locașuri de cult, Biserica Ortodoxă Română are cel mai mic număr de biserici raportat la numărul credincioșilor, există o biserică la aproximativ 1300 credincioși (celelalte culte au o biserică pentru câteva sute de credincioși).

Nu este vina credincioșilor de astăzi că părinții lor nu au fost lăsați să construiască biserici și nu se poate cere de la o generație să facă singură munca a trei generații.

Estimez că în 10 ani se vor termina bisericile începute după 1990 (deși necesarul nu va fi acoperit, sunt cartiere imense în București, unde la sute de mii de locuitori există 3-4 biserici, Catedrala își propune să acopere o parte din acest necesar). Eventual atunci se va putea renunța la sprijinul pentru construirea de locașuri de cult. Până atunci ar fi o nedreptate să se oprească sprijinul.

Textul aparține părintelui Ionuț Corduneanu

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii