Sari la conținut
Prima pagină » De ce s-a îmbolnăvit ÎPS Pimen, de ce a fost transferat cu elicopterul, problema dosarelor de la Securitate

De ce s-a îmbolnăvit ÎPS Pimen, de ce a fost transferat cu elicopterul, problema dosarelor de la Securitate

Imediat după transferul părintelui arhiepiscop Pimen la București cu elicopterul SMURD,  subiectul a fost transformat într-un caz în sine. Toate hibele și caracteristicile negative din sistemul sanitar, din societate, din istoria noastră nevindecată de apartenența la vechile structuri comuniste, au fost răscolite și alăturate acestui caz. Acum însă, la rece, putem judeca analitic situația.

1. Lumea a sărit în sus că de ce părintele nu a stat în izolare, de ce s-a îmbolnăvit. Iată de ce s-a îmbolnăvit: Părintele Arhiepiscop Pimen a fost în prima linie a frontului. Suceava, precum știți, este orașul cu cele mai multe cazuri din România, orașul în care a fost nevoie de intervenția armatei. Când spitalul județean nu avea de niciunele părintele a făcut ce a putut și a adus două echipamente pentru testarea COVID-19, în valoare de 100.000 euro. De asemenea a făcut rost de alte materiale necesare, a organizat voluntari, a oferit spații de carantină, s-a întâlnit cu cei implicați. Ei bine, în acest context a luat coronavirusul. Dânsul a fost unul dintre cei expuși pentru ca noi să fim mai în siguranță. 

2. Faza cu elicopterul s-a discutat pe toate fațetele, știm că oricum pleca elicopterul cu tânărul grav. Ori cineva la 90 de ani corespunde criteriilor de prioritizare. Nu a luat locul nimănui, toți pacienții erau stabili, era noapte și s-a luat decizia optimă. Mă rog, cine vrea să interpreteze prin prisma unei prejudecăți înfierbîntate de ură nu va fi convins de aceasta. Poate chiar ar fi trebuit să plece gol Dar acestea este fondul transfer.

3. Chestia cu securitatea: eticheta asta cu securitatea este folosită adeseori pe post de „încărcătură” pentru catapultă. Poate și de aceea nu a existat un proces al comunismului care să rezolve odată pentru totdeauna aceste situații. Iar lumea care nu a citit dosarele, o ia ca atare cînd cineva aruncă în presă o etichetă.

Din câte am citit există două dosare pe numele arhiepiscopului: unul pentru că a ajutat o persoană care voia să fugă în America și părintele a fost interogat de ce l-a ascuns la mănăstire. Deci era mai mult INTEROGATORIU decât INFORMARE. Nu era operativ, a fost adus la secție. 

Al doilea dosar este tot așa, interogatoriu. Întors din afară este ridicat de securitate și adus să dea informatii despre unul si altul. Părintele mi se pare viclean: zice că x nu s-a acomodat la vreme, că nu-i priește, că îi e dor de țară. Din nou, INTEROGATORIU NU NOTĂ INFORMATIVĂ. Și toate datele sunt pur și simplu banalități.

Cum am spus, nu au fost scoase dosarele politicienilor, ziariștilor, torționarilor din arhive – cei care 30 de ani au făcut si desfăcut, dar scoatem intelectuali sau preoti care erau tracasați, interogați și îi prezentăm pe ei  ca informatori, îi dăm mulțimii să-i sfâșie. Nu este prima dată și vom mai vedea asemenea „execuții” publice în momente previzibile.

Deci dosarul arhiepiscopului Pimen este un fel de jurnal meteorologic, informații inutile date special ca să nu afecteze persoanele în cauză. Nu există note operative. A vorbit la interogatoriu și a rsăpuns inofensiv. De aceea există și o notă prin care Securitatea spune că nu au nevoie de el, este inutilizabil. 

4. Știți isteria de la începutul lui martie, cu genocidul ortodox care se va face prin împărtășirea din același potir. Iată că lucrurile stau altfel, au spus-o astzi testele, sper să preia și domnii Andrei Caramitru și Lucian Mândruță știrea. Adică intră 1 milion de oameni din diaspora, explodează focare pe filiera celor intrati, explodează spitalele de cazuri și noi dezbatem ore în șir cazul ÎPS  Pimen. Nu mai vorbesc despre cazul plecării muncitorilor de pe aeroportul din Cluj. 

Ce s-a întâmplat are ceva din momentul #colectiv. Și atunci încărcătura negativă și frustrarea oamenilor a fost dirijată cumva. Dar iată că prezentul, ce s-a întâmplat în această campanie împotriva efectelor pandemiei, a dovedit încă o dată că nu există conflicte spitale/catedrale, ci #catedralele ajută #spitalele și stau împreună pentru binele nostru.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii