Sari la conținut
Prima pagină » Un nou sfânt: părintele martir Liviu Munteanu din închisoarea Aiud

Un nou sfânt: părintele martir Liviu Munteanu din închisoarea Aiud

Părintele Liviu Munteanu a fost arestat în perioada comunistă pentru misiunea pe care o făcea cu dedicație, să îi învețe pe tinerii despre ortodoxie. Pentru aceasta a fost condamanat la închisoare și întemnițat la Aiud, unde a și trecut la Domnul.

Pentru aceasta a fost înaintat, ca martir și mărturisitor din secolul al XX-lea, pe lista pentru pentru canonizare către Sfântul Sinod.

Sinodul român a anunțat intenția de a trece în sinaxarul ortodox mai mulți părinți cuvioși și mărturisitori care au suferit sub comunism.

Au fost pomeniți de asemenea părintele Ilie Cleopa de la Sihăstria, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Gherasim Iscu, părintele Paisie Olaru de la Sihla, părintele Dionisie Ignat din Muntele Athos, părintele Calistrat Bobu, părintele Ilarion Felea, părintele Dometie Manolache de la Râmeț și părintele Serafim Popescu.


Părintele Liviu Munteanu s-a născut la 16 mai 1898 într-un sat din Brașov, ca și părintele Stăniloae. A studiat la un liceu teologic local, apoi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu, apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți.

A fost hirotonit preot la 17 februarie 1927. În timpul ocupaţiei horthyste a rămas în Cluj și împreună cu părintele episcop Nicolae Colan și alți români s-au opus valului de re-maghiarizare forțată a românilor.

După 1945 faptul că părintele încerca să-i instruiască pe studenți cum pot face pastorație într-o lume în care Statul se opunea religiei, displăcea puterii comuniste. I s-a interzis să mai vorbească studenților iar ulterior Institutul Teologic din Cluj a fost deființat forțat.

Era un slujitor cu mare dragoste față de biserică astfel că și-a continuat misiunea în comunitatea parohială. În 1958 părintele Liviu Munteanu a inițiat un program catehetic atât pentru copii, cât și adulți. Acesta îi învăța pe oameni să pună pe primul plan valorile credinței creștine. Securitatea a intervenit și a început să ancheteze cazul. La 6 mai 1959, părintele a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru „conspirație împotriva ordinii sociale”.

Ajuns închisoarea din Aiud, este supus la un tratament inuman, deși avea nevoi de tratament medical, i s-a interzis sau întârziat, de asemenea era bătut. După doi ani se stinge din viață pe 8 martie, 1961. Părintele Liviu Galaction Munteanu avea vârsta de 63 de ani.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii