Un nou sfânt: părintele martir Liviu Munteanu din închisoarea Aiud

Un nou sfânt: părintele martir Liviu Munteanu din închisoarea Aiud

|
02/10/2021
|
0 comentarii
|

Părintele Liviu Munteanu a fost arestat în perioada comunistă pentru misiunea pe care o făcea cu dedicație, să îi învețe pe tinerii despre ortodoxie. Pentru aceasta a fost condamanat la închisoare și întemnițat la Aiud, unde a și trecut la Domnul.

Pentru aceasta a fost înaintat, ca martir și mărturisitor din secolul al XX-lea, pe lista pentru pentru canonizare către Sfântul Sinod.

În luna februarie, Sinodul român a anunțat intenția de a trece în sinaxarul ortodox mai mulți părinți cuvioși și mărturisitori care au suferit sub comunism.

Au fost pomeniți părintele Ilie Cleopa de la Sihăstria, părintele Dumitru Stăniloae, părintele Gherasim Iscu, părintele Paisie Olaru de la Sihla, părintele Dionisie Ignat din Muntele Athos, părintele Calistrat Bobu, părintele Ilarion Felea, părintele Dometie Manolache de la Râmeț și părintele Serafim Popescu.


Părintele Liviu Munteanu s-a născut la 16 mai 1898 într-un sat din Brașov, ca și părintele Stăniloae. A studiat la un liceu teologic local, apoi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu, apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuți.

A fost hirotonit preot la 17 februarie 1927. În 1958, părintele Liviu a inițiat un program catehetic pentru copii și adulți. Securitatea a intervenit și a înceoput să ancheteze cazul. La 6 mai 1959, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru „conspirație împotriva ordinii sociale”.

A murit la 8 martie 1961, în închisoarea Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de comuniști.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: