Mănăstirea Sumela a fost construită lipită de stânca cu vedere la valea Altindere, parcă de niște constructori cu aptitudini de vulturi. Mănăstirea în vârstă de peste 16 secole, din vremea formării imperiului creștin de răsărit de către împăratul Constantin cel Mare domină de la 1200 de metri altitudine întinderea ce se deschide sub ea în regiunea Trebizonda.
Istoria spune că a fost fondată de doi călugări din Atena care au urcat acest munte căutând o viață de retragere în anul 386 d.Hr. Câutând un loc unde să zidească chilia, părintele Barnaba si părintele Sofronie au găsit o peșteră care probabil mai fusese folosită de un părinte eremit, aflând și o icoană veche a Maicii Domnului. Numele de „Sumela” vine chiar de la faptul că icoana era înnegrită de vreme, cuvântul grecesc „melas” înseamnă „negru”. De aici mănăstirea care a fost zidită peste această peșteră s-a numit Panaghia Sumela. Cum au ridicat-o părinții, cărănd materialele aici cărămidă cu cărămidă, cu eforturi supraomenești, este un gând care ne înfioară astăzi.
Mănăstirea a avut în istorie perioade de înflorire și decădere dar a fost ocrotită chiar și de otomani, după cucerirea provinciei Trebizonda în anul 1461. Sultanul Mehmed II a oferit mănăstirii un decret de protecție și drepturi care au fost reînnoite de sultani.
Viața calugărilor și pelerinajele aici au continuat până în anul 1923, când Turcia a făcut presiuni pentru deportarea grecilor de pe teritoriul ei și a avut loc un exod al grecilor. Grecii deportați vor construi atunci, nu departe de Salonic, o mănăstire ce poartă numele vechiului așezământ – Panaghia Sumela.
Mănăstirea a fost închisă pentru restaurare dar astăzi poate fi vizitată. Fântâna din mijlocul ei era considerată miraculoasă atât de creștini, cât și de musulmani. Însuși sultanul Selim I a venit aici pentru a bea din apa fântânii după ce a fost rănit în timpul unei excursii de vânătoare, consemnează o cronică.
Ca și așezare mănăstirea Sumela este situata la o distanta de 62 kilometri față de orasul Trabzon, fiind astăzi una din cele mai mari atracții culturale ale parcului national Altindere. Intrarea în mănăstire se face urcând o scara de piatra lungă și îngustă, vechiul drum al pelerinilor și monahilor. Vechea biserică, icoanele vechi de sute de ani, dar și minunatul apeduct zidit pe vârfuri de stâncă sau chiliile suspendate peste valea Altindere, precum cele de la Meteora, fac din acest loc unul dintre cele mai frumoase mărturii ale istoriei creștine.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!