Imaginea alăturată îl surprinde pe părintele paroh binecuvântând credincioșii bisericii ortodoxe Sfântul Iacob din Qamishli, în apropierea graniței dintre Siria și Turcia. Pare atât de firesc, de natural, și totuși de neimaginat cu un ani în urmă. Sunt primele Sfinte Paști după finalul războiului din Siria și creștinii de aici încearcă să recupereze puțin câte puțin normalitatea vieții.
Este o situație fericită. Nimeni nu a venit să ia Lumină în bisericile din satele regiunii Khabour, aceste sate au fost abandonate ca urmare a uciderilor și răpirilor din timpul conflictelor armate. Jimmy Shanhyan, un creștin care locuiește acum în Germania și lucrează pentru o organizație ce sprijină locuitorii din Raqqa, a declarat că are amintiri puternice despre sărbătorile anterioare. A plecat din Raqqa împreună cu sute de alți creștini după ce Statul Islamic a preluat în 2014 regiunea. Provincia găzduia atunci 1.500 de familii creștine, dar numai 25 de familii au mai rămas în zonă. În altă zonă, în Jazira, înainte de 2011 locuiau 150.000 de creștini, astăzi mai trăiesc aproximativ 40.000.
Ca minoritate religioasă, creștinii au fost cei mai afectați în zonele controlate de ISIS. În cel mai bun caz ei au fost obligați să plătească un impozit special (jizya) în schimbul protecției, li s-a interzis dreptul de a face slujbe religioase.
„Când ISIS a invadat satele creștine a provocat un dezastru, mai mult de 10 sate și circa 12 biserici și sinagogi au fost distruse total sau parțial în regiunea Jazira, Raqqa, Deir ez-Zor și Tabqa”, povestește Jamil Diarbakerli, directorul Monitorului Asirian pentru Drepturile Omului. „Aproximativ 280 de creștini au fost răpiți din satele Khabour, 100 de familii au fost răpite în provincia Homs”.
Osama Abu Uday, jurnalist din Raqqa, declara pentru ziarul Al-Monitor: „În orașul Raqqa mai există astăzi o singură familie creștină. Toate celelalte familii s-au refugiat în zonele controlate. Toate bisericile din orașul Raqqa au fost aruncate în aer prin explozibil.”
Siria dinainte de conflict pare o altă țară față de cea de astăzi. Toți au pierdut ceva, pe cineva, în acest conflict, comunități întregi au dispărut de pe hartă, un sfert de Sirie trăiește astăzi în diasporă.
Totuși, bisericile și străzile din Tel Tamur, Qamishli, Amouda și Derek au fost toate frumos decorate pentru sărbătorile de Paști, creștinii încearcă să-și revigoreze sărbătorile religioase. „Hristos s-a înviat!” s-a auzit din nou în aceste orașe.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!
Hristos a Înviat
Suntem o tara binecuvântată de Dumnezeu, suntem apărați de Maica Sfântă. Sa ne bucurăm de aceste zile cu pace,sa ne bucurăm si sa-L Slavim pe Dumnezeu ca putem sa mergem liniștiți la săvârșirea Sfintei Liturghi. Sa ne rugăm la Ceruri sa nu ne ea Duhul Sfânt si sa ne lase pradă vrăjmașului. Rugati-va
Hristos in mijlocul nostru.
Este și va fi!
Adevărat a înviat!
Comentariile sunt închise.