Comuniștii au ucis în Rusia sovietică aproximativ 600 de episcopi, 40.000 de preoți și 120.000 de călugări si maici, pe parcursul a aproape 70 de ani. Mulți dintre ei și români din Basarabia și Bucovina. Practic nu există localitate în Rusia care să nu își aibă Sfinții ei, știuți și neștiuți.
În Rusia comunistă a existat un aparat de epurare a preoților, chiaburilor și cadrelor militare din armata imperială, au fost urmărite chiar și rudele acestora. Vorbim despre o societate care avea la începutul revoluției bolșevice mănăstiri cu mii de monahi.
Comunismul dorea să construiască o societate nouă, în care credința să fie în omul de știință, în medic, în cosmonaut. S-a dovedit o utopie. Din păcate însă când omul nu caută înspre Dumnezeu, repetă ca un algoritm greșit răul, spunându-i bine.
Cel mai mare pogrom al ortodoxiei a avut loc în lagărul de la Oranki, o mănăstire transformată în loc de execuție colectivă. Mănăstirea Oranki a fost transformată în lagăr unde au fost adunați și martirizați aproximativ 11.000 de călugări de la mănăstirile din întreaga Rusie, pentru că nu au acceptat ideologia ateistă. Și în nordul Rusiei mănăstirea Soloveț a fost transformată în lagăr.
Punctul de cotitură a fost foametea din 1921-1922 când comuniștii au emis un decret de confiscare a tot ce era de valoare în biserici. Sfântul Tihon, patriarhul rus de atunci, a lansat un apel pentru a se păstra ce este folosit în cadrul Sfintei Liturghii. Bolșevicii au numit această reacție „acțiune antirevoluționară” și au trecut la represiunea bisericii ortodoxe arestând ierarhii și patriarhul.
Sub Stalin arestările preoților şi măsurile represive împotriva Bisericii au devenit sistematice. Bisericile au fost desființate, transformate în depozite sau săli de cultură. Între 1936 și 1939 au fost trimiși în lagăre sau executați aproape toți episcopii Bisericii Ortodoxe Ruse. În trei ani zeci de mii de preoți și călugări au fost închiși sau uciși. În anul 1939 mai existau 100 de parohii în funcţiune și doar patru episcopi iar viața creștinilor ortodocși se desfășura în clandestinitate.
Situația s-a schimbat ușor după 1939 când, după declanşarea atacului german asupra URSS, Stalin a permis bisericii ortodoxe să facă unele slujbe pentru a ridica moralul poporului.
Secolul XX a fost cel mai sângeros veac al istoriei umanității, marcat de două războaie mondiale fratricide și de revoluțiile comuniste, cele mai sângeroase fiind cele din Rusia, China, Cambodgia.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!