Multă vreme frescele Sfântului Teofan Grecul din Biserica Shimbării la Față din Veliki Novgorod au fost socotite pierdute. Aceasta până în 1970 când arheologii au descoperit în nisipul de sub podeaua de secol XVI bucăți de frescă din această lucrare. În mod paradoxal, fresca fusese socotită probabil de nerestaurat, răzuită de pe pereți și folosită ca umplutură în podea. Nisipul a păstrat perfect bucățile iar arheologii au putut să recupereze aproximativ 260.000 de fragmente.
Sfântul Teofan este considerat unul dintre părinții iconografiei din Rusia, Sfântul Andrei Rubliov fiind ucenic al său. Teofan s-a născut în Constantinopol unde s-a format ca pictor și a pictat patruzeci de biserici de piatră. Venirea sa în Rusia s-a petrecut în jurul vârstei de 40 de ani, formând ulterior o școală de pictură la Moscova.
Una dintre cele mai cunoscute icoane pictate de Sfântul Teofan este icoana Maicii Domnului de la Don – Donskoy, care a apărat în bătălia de la Kulikovo soldații ruși de o armată de tătari de două ori mai numeroasă.
Cele 2300 de tăvi cu fragmente pot fi asamblate astăzi datorită unui algoritm de scanare și sortare computerizată care ajută la clasificarea și recompunerea programului iconografic. Multe dintre bucăți sunt încă sub podea, urmând a fi recuperate de arheologi. Ca într-un puzzle de proporții, în etapa finală restauratorii vor lipi la Muzeul din Novgorod piesele împreună.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!