Sari la conținut
Prima pagină » „Ortodoxia este vie, chiar dacă mulți o consideră anacronică”

„Ortodoxia este vie, chiar dacă mulți o consideră anacronică”

Descoperind în ultimii ani bogăția unor oameni si locuri din Bucovina, nu m-am grăbit să atribui meritele conservării acestor frumuseți ÎPS Pimen. Pentru mine aproape că nu exista.

Dar ieri totul avea să se schimbe. A fost un moment când s-au lămurit toate în suflet. Dacă în curtea mănăstirii Sfântul Ioan au fost numărate 960 de persoane, în drum spre Sihastria Putnei au fost mii. Deși reținuți din cauza covidului, credincioșii au îndrăznit să-și cinstească arhiepiscopul asa cum se cuvenea. La fiecare poartă, în toate satele, asa cum s a văzut din tot ce s a postat pe net, erau oameni îmbrăcați în costume populare si drumul pavat cu flori din curțile lor.

Doar la înmormântarea regelui Mihai am mai văzut atâta dragoste pentru un om. Credința e prea vie în sufletul multor români, cum nu mai credeam. Mii, mii de oameni l-au petrecut pe ultimul drum. Iar în curtea mănăstirii alte 3000 îl așteptau. Discreți, cuminți, răbdători. Prezența și purtarea lor te obligau la aceeași prezență și profunzime.

Am ascultat indicațiile de distanțare, așteptând punerea în mormânt. În cimitir au intrat doar câțiva preoți. Pentru că nu s-a servit masa la trapeză, un lucru de altfel previzibil, o parte dintre oameni a pornit ușor spre case. Cei rămași se sprijineau de ziduri și căutau loc de odihnă așteptând încă ceva…

La ceasul când s-au pornit buciumele și Balada, atunci s-au înmuiat picioarele și ne-am simțit în genunchi în suflet și fizic. De parcă acea clipă nici nu putea fi primită și trăită altfel. Asta era clipa…

Am citit multe articole din respect și datorie despre moartea sau viața lui Pimen. Nimic nu egalează realitatea de la fața locului. Si niciun alt eveniment din dinamica oricărei societăți nu impresionează asa cum a făcut-o cel de ieri. Singură ortodoxia este vie, chiar dacă mulți o consideră retardată sau anacronică.

Textul aparține doamnei Mara Ionescu

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii