Sari la conținut
Prima pagină » VIDEO: Botezul în Ortodoxie – 200.000 de copii au fost botezați prin cufundare în 2020

VIDEO: Botezul în Ortodoxie – 200.000 de copii au fost botezați prin cufundare în 2020

În Georgia, o țară ortodoxă încă din primele secole ale creștinismului, Patriarhul Ilia botează în fiecare an mii de prunci, pentru a încuraja familiile să aibă mai mulți copii. Părintele Patriarh a promis că va participa și va binecuvânta personal familiile ce îl vor solicita. Ajutat de preoții Patriarhiei, 500 de copii au fost botezați în evenimentul din imagine. Toți prin întreita scufundare.

De fapt cuvântul botez vine din grecescul baptizo care înseamnă cufundare. În toate bisericile ortodoxe aceasta este practica oficială.

Dar de ce botezăm totuși copiii. Conform învățăturii creștine Taina Sfântului Botez este dătătoare de viață spirituală! Botezul are o istorie de două mii de ani, apostolii botezând pe cei ce își doreau să urmeze cuvintele lui Hristos și să intre în Biserică, comunitatea ce renaște astfel din apă și din Duh.

În perioada întemeierii primelor comunități creștine au existat două practici: varianta botezului pruncilor sau a primirii botezului la maturitate.

Pe măsură ce familiile de creștini se botezau, botezul era primit de toată casa lor. Apostolii și urmașii lor botezau familii întregi, cu tot cu copii, iar aceste evenimente le întâlnim menționate și în Sfânta Scriptură: botezul temnicerului din Filipi, care auzind cuvântul lui Dumnezeu din gura Apostolului Pavel, s-a botezat el si toți ai lui (Faptele Apostolilor, 16, 33). Sau Lidia care devine creștină, primind botezul împreună cu „casa ei” (Fapte, 16, 15).

În primele secole mulți deveneau creștini la maturitate și se botezau în baptisteriu. Baptisteriul făcea posibilă cufundarea integrală a celui botezat și era construit într-o cameră a bisericii. Acesta trebuia să fie suficient de mare pentru a permite botezul catehumenilor și exista obiceiul botezurilor colective la mari praznice, de Paști și Bobotează. Conform canonului 50 Apostolic,  o hotârâre respectată în toate bisericile ortodoxe, botezul se făcea prin întreită cufundare, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

Mai târziu, sinodul din Cartagina a stabilit în 419 clar faptul că botezul copiilor este un lucru bun iar cei ce susțin contrariul se situează în afara învățăturii Bisericii.

Deja din secolul V-VI botezul pruncilor se generalizează iar baptisteriul a fost înlocuit de cristelniță, adusă în biserică când avea loc un botez.

Părinții spun că Botezul celor mici este ca o comoară în mâinile copilului. Când copilul crește, depinde de el, dacă folosește această comoară sau dacă o aruncă. De aceea noi, părinții creștini, nu îl ținem departe de acest dar.

Este oare botezul o primejdie pentru noul născut?

Peste 200.000 copii au fost botezați anul trecut în biserica ortodoxă română. În marea lor majoritate copiii au fost botezați prin cufundare și a reprezentat un moment importante în viața fiecărei familii.  

Din păcate există și derapaje, cum a fost cazul copilului prematur de la Suceava.

În spitale sunt multe operații care ne vindecă de suferințe și boli. Inevitabil și de nedorit, apar uneori și conjuncturi nefavorabile sau malpraxis-ul . O eroare însă nu a desființat niciodată validitatea operației în sine.

Este trist că spiritul modern al jurnalismului nu poate recunoaște o practică a bisericii verificată de mii de ani și ar dori-o acordată neapărat la modernism .

Și aceasta este o formă de prozelitism agresiv, când chipul libertății celuilalt dispare. Părinții și nașii decid când fac botezul.

În vremuri de prigoană, în situații de urgență, botezul a fost făcut și cu puțină apă, săvârșit de preot, în numele Sfintei Treimi, prin stropire sau turnare.

Dar aceasta este o procedură de urgență, când există motive întemeiate, pericol de moarte sau pur și simplu insuficientă apă.

În mod normal Taina Botezului se face prin scufundare, aceasta este rânduiala bisericii ortodoxe.

Cel ce se botează renaște din apa și din Duh și devine membru al Bisericii. Un copil care este botezat, este împărtășit și participă împreună cu familia la Sfânta Liturghie, primind împărtășirea cu Hristos. De aceea ne botezăm copiii de mici, pentru a nu îi lipsi de lucrarea lui Dumnezeu în Biserică.

Încheiem aici prezentarea noastră, dacă o considerați utilă vă rugăm să ne ajutați în distribuirea ei. De asemenea puteți să ne ajutați abonându-vă la canalul nostru video sau apreciind materialele noastre , pentru a se situa mai bine în algoritmul Google de căutare!

 Numai bine vă doresc!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii