Consiliul de Stat al Turciei a decis ca vechea Biserică Chora să fie returnată „cultului inițial”, adică să fie folosită ca moschee. Această decizie ar putea să deschidă calea pentru transformarea bisericii Agia Sophia într-o moschee, potrivit unui raport publicat de ziarul turc Yeni Safak.
Biserica Sfântul Mântuitor din Chora a fost construită în secolul al V-lea și este situată în partea vestică al Istanbulului din Edirnekapı, nu departe de zidul ce împrejmuia vechiul Constantinopole. Este unul dintre cele mai splendide exemple de artă bizantină și păstrează foarte mozaicuri și fresce foarte bine conservate. După ce a servit ca biserică mai bine de 1.000 de ani, Biserica Chora, sau Biserica Sfântului Mântuitor, a fost biserică în continuare după ce forțele otomane au capturat orașul în 1453. În anul 1511 a fost transformată de sultan în moschee iar în anul 1945 a fost transformată într-un muzeu, după destrămarea imperiului otoman și fondarea republicii turce de către Mustafa Kemal Atatürk.
Este și descrierea site-ului oficial al Universității Princeton: „Descris de Osterhaut drept a doua ca renume după Hagia Sophia între bisericile bizantine din Istanbul , Kariye Camii [Chora] atrage atenția prin bogatelor mozaicuri și fresce. Structura inițială a fost construită de Sfântul Teod în 534 în timpul domniei lui Iustinian. În secolele XI și XII, a fost reconstruită de familia Comnenus și dedicată lui Hristos. Structura a suferit marele cutremur din 1296 și a fost transformată ulterior într-o moschee în 1511 după ce turcii au cucerit Istanbulul. Din 1948, clădirea a fost Muzeul Kariye, o atracție turistică populară.”
De-a lungul ultimului secol a existat o presiune în Turcia de transformare a vechilor biserici bizantine din muzee în moschei. Legat de transformarea muzeului Aghia Sophia din nou într-o moschee, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că o astfel de mișcare ar putea fi posibilă. Pe de altă parte cotidianul grec Kathimerini arătat că schimbarea statutului Aghiei Sophia necesită aprobarea UNESCO, citând surse ale organizației din Paris.
Catedrala uriașă Aghia Sophia se află pe locul uneia dintre cele mai vechi biserici construită de împăratul roman Constantin, după ce s-a convertit la creștinism în secolul al IV-lea, devenind împreună cu mama sa Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Dr. Vasilios Meichanetsidis, istoric și co-redactor al cărții „Genocidul grecilor otomani” a declarat pentru Greek City Times: „Din păcate, aceste biserici nu au fost înapoiate proprietarilor lor de drept – puținii creștini ortodocși rămași ai țării – în perioada kemalistă după înființarea Turciei în 1923. În schimb, au fost făcute muzee, un act cu adevărat lipsit de etică și o încălcare gravă a drepturilor omului și a libertăților religioase din partea statului turc. În multe privințe, conversiile bisericilor în moschei sau muzee fac parte dintr-un proces genocid în care un genocid fizic al ființelor umane (greci, armeni și asirieni / aramezi) s-a transformat într-un genocid cultural.”
În momentul de față Agia Sophia este cel mai vizitat muzeu din Turcia, primind de peste 2 milioane de vizitatori anual. Pentru creștinii ortodocși orașul Istanbul este un leagăn al credinței, capitala noului imperiu roman care a recunoscut creștinismul ca religie și a construit o civilizație pe fundamentele lui.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!