Sari la conținut
Prima pagină » Un student care a supraviețuitorul coliziunii feroviare din Grecia a atribuit Sfântului Luca supraviețuirea și ajutorul dat

Un student care a supraviețuitorul coliziunii feroviare din Grecia a atribuit Sfântului Luca supraviețuirea și ajutorul dat

Un student de 20 de ani de la Academia de Marină, Michalis Klapsis din Leipsoi, i-a atribuit Sfântului Doctor Luca al Crimeei și icoanei sale pe care o are mereu cu el, salvarea sa în accidentul feroviar din Grecia, dar și că a fost găsit vrednic să îi ajute pe cei din vagoane, să-și salveze semenii, printre ei și un prunc.

„Tot ce am făcut, l-am făcut datorită lui”, a declarat el „… puterea pe care am avut-o să fac toate acestea, cred că mi-a dat-o ocrotitorul meu Sfântul Luca Medicul pentru că îi port mereu icoana cu mine”.

„O mamă, care își hrănea copilul în momentul ciocnirii, l-a pierdut și, din fericire, l-am găsit viu sub scaunul meu”, spune el. El a auzit o altă fată pe nume Iphigenia, tabla îi prinsese jumătate din corp, împreună cu prietenul ei care striga după ajutor. „Avea puls”, a spus el, în momentul în care a eliberat-o dintre fiare.

Într-un tren arzând cu fum, o masă amorfă de tablă și corpuri nu a refuzat ajutorul semenilor. A fost un exemplu inegalabil de altruism și abnegație din partea tânărului… „Mi-am atins fața și corpul pentru a vedea unde am fost lovit, am simțit mirosul de fum și m-am gândit: Sunt în viață, trebuie să mă ridic și să ajut”. Tânărul a putut astfel salva pe rând zeci de colegi dintre călătorii trenului care ardea după coliziune.

În Grecia se pune accentul mult pe începutul Postului Mare, obicei ce poartă numele de Lunea Curată și se întinde pe primele trei zile ale începutului postului. Cu ocazia Lunii Curate studentul de 20 de ani fusese la Atena. „Îmi cumpărasem un bilet dus-întors la Salonic și aveam să plec marți cu trenul de la 17:20. Dar când am intrat în tren și am luat locul, mi-am dat seama că am același loc ca un alt pasager! Oficialii mi-au spus că acolo a fost o greșeală și ar trebui să iau următoarea rută, așa că m-am trezit în vagonul 3 al acelui tren anume.

Ni s-a spus că va fi o întârziere pe traseu de aproximativ 15 minute, îmi amintesc că m-am uitat la ceasul meu si vazand ca asteptam de peste 20 de minute. Cand s-a produs coliziunea am simtit trei zguduiri puternice. Mi-au trebuit cateva secunde sa-mi revin in fire si sa inteleg ce s-a intamplat…

Auzeam țipete peste tot în jurul meu și am simțit imediat miros de fum. Odată ce mi-am dat seama că sunt bine și că mă pot ridica m-am uitat în jur să-mi ajut colegii.

Am găsit pe podea un telefon mobil care încă funcționa și am aprins lanterna, apoi am început să încerc să sparg geamurile pentru a salva cât mai mulți oameni. În acel moment, puterea pe care am avut-o să fac toate acestea, cred că mi-a fost oferită de ocrotitorul meu Sfântul Luca Chirurgul…”.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii