Sari la conținut
Prima pagină » Un răspuns despre necesitatea Catedralei

Un răspuns despre necesitatea Catedralei

Răzvan: „Nu aveam nevoie de nici o catedrală. Din câte știu eu din Biblie , pe Dumnezeu îl găsești oriunde, nu la biserică. Biserica nu este casa lui Dumnezeu, este afacerea unde Dumnezeu e pus la înaintare… Banii din care s-au construit catedrala puteau fi folosiți în scopuri mult mai bune. Gândește-te că de banii aia se puteau construi spitale , grădinițe , școli , un parc de distracții etc etc .”

Răzvan, în biserica noastră ortodoxă apostolică un loc principal îl deține Sfânta Liturghie. Prima liturghie a fost Cina cea de Taina, atunci Iisus i-a rugat pe apostoli să o facă întru pomenirea Sa: „Şi luând pâinea, mulţumind, a frânt şi le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceţi spre pomenirea Mea.”

După învierea și înălțarea lui Hristos, apostolii se strângeau, se rugau împreună și săvârșeau frângerea pâinii. Astfel au apărut casele de rugăciune, în casele creștinilor, în catacombe (subterane), în peșteri, etc

După creștinarea Imperiului Roman au fost construite și primele biserici mai mari cum este catedrala Sfânta Sofia sau biserica Apostoleion din Istanbul, vechiul Constantinopol, sau biserica Sfânta Ecaterina din interiorul mănăstirii Sfânta Ecaterina.

Creștinii s-au rugat încă din primele secole împreună, în locuri speciale. Sunt mărturii în acest sens în catacombele din Roma, în cetatea Dura sau în Ierusalim.

Felul în care arată astăzi biserica este aportul generațiilor de rugători creștini ce s-au succedat la anul 32 după Hristos. Iconografia și arhitectura au construit un simbol al Împărăției lui Dumnezeu unde sfinții cuvioși, martirii, mărturisitorii sunt împreună cu îngerii înaintea Domnului.

Catedrala noastră este o cunună a bisericii, a creștinilor români ce s-au rugat, au apărat credința, valorile comunităților și familiile lor de-a lungul secolelor. Este mai puțin cunoscut, 350.000 de eroi căzuți pentru întregirea Țării au numele lor scris în altar, la piciorul Sfintei Mese, alături de oseminte ale sfinților martiri pentru credință Domnitorul Constantin Brâncoveanu și ale Sfinților Mucenici de la Niculițel Zotic, Atal, Camasie şi Filip ce au trăit în secolul al III-lea în Dobrogea.

Desigur banii se pot folosi în diferite direcții. Pentru noi însă biserica este locul unde Hristos se împarte creștinilor, prin Taina Euharistiei, în fiecare liturghie. Pentru un creștin este un loc cel puțin la fel de important ca un spital sau ca o școală.

Credem că o comunitate le poate avea pe toate dacă va fi unită și își va alege reprezentanți demni care să îi chivernisească înțelept resursele.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „Un răspuns despre necesitatea Catedralei”

  1. Frumos spus și explicat.
    Dar este atât de multă obtuzitate ambalată într-un umanism de paradă, fundamentalist, care face din om nu scopul, ci unealta.

Comentariile sunt închise.

Averea Bisericii