Sari la conținut
Prima pagină » Un nou sfânt în sinaxarul ortodoxiei: Sfântul Martir Ghenadie

Un nou sfânt în sinaxarul ortodoxiei: Sfântul Martir Ghenadie

Ghenadie s-a născut într-o familie de țărani simpli, copilărind într-un sat din regiunea Kursk, la granița dintre Ucraina și Rusia. Încă de mic a deprins viața în biserică, ritmată de participarea comunității rurale la Sfânta Liturghie.

În anul 1890, la vârsta de 26 de ani, devine „frate” – ucenic spiritual într-o mănăstire ortodoxă. După 10 ani de ascultare, tânărul Ghenadie depune jurământul monahal, este hirotonit ierodiacon iar un an mai târziu devine preot, ieromonah în Mănăstirea Sfântul Trifon din Kirov, la aproximativ 300 de km de Moscova.

Era anul 1900 și Rusia era condusă de șase ani de către ultimul ei țar Nicolai al II -lea Romanov, traversând ultima perioadă de liniște.

În anul 1902 părintele Ghenadie devine starețul unei mănăstiri din Yaransk, păstorind și mănăstirile locale. Prezența sa blândă și duhovnicească a adus pace atât comunităților monahale dar și populației locale, mulți căutându-l pentru sfat și binecuvântare.

Dar în toamna anului 1917 în Rusia are loc lovitura de stat dată de bolșevici iar pe 17 iulie 1918 țarul Nicolai este asasinat împreună cu familia sa.

Mănăstirea avea o autoritate locală foarte mare în rândul populației și aceasta nu a fost pe placul bolșevicilor. În septembrie 1918 aceștia decretează desființarea mănăstirii și confiscarea celei mai mari părți din proprietatea ei. Părintele Ghenadie este reținut pentru o perioadă dar după ce este eliberat se întoarce la mănăstire.

Comuniștii ordonă călugărilor să părăsească mănăstirea și la o lună de la întoarcerea părintelui vin și îl arestează din nou.

Acuzat că a slujit Sfânta Liturghie și că a organizat obștea de monahi este condamnat la moarte și împușcat ca dușman al revoluției de un pluton de execuție în ziua de 10 noiembrie 1919.

Pentru viața sa de rugăciune și pentru jertfa pentru Hristos părintele Ghenadie a fost canonizat săptămâna trecută și adăugat în sinaxarele Bisericii Ortodoxe.

Sfinte Părinte Ghenadie miluiește-ne pe noi cu rugăciunile tale!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii