Sari la conținut
Prima pagină » Un judecător din Bacău a atacat interdicția slujbelor religioase. Verdict în Marțea Mare

Un judecător din Bacău a atacat interdicția slujbelor religioase. Verdict în Marțea Mare

Un judecător de la Bacău a intentat un proces referitor la ordonanţa ce interzice slujbele religioase, conform Ziarului de Iași.

Judecătorul Ioan Petrescu cere anularea de către MAI a articolului 2 referitor la interzicerea adunărilor publice pe criterii religioase.

„Pe parcursul istoriei poporului român, s-au consemnat mai multe epidemii de holeră, ciumă sau alte boli contagioase, dar nicăieri în istorie nu există consemnată o măsură de întrerupere a slujbelor bisericeşti în perioada Paştilor“, spune magistratul.

Acțiunea dorește eliminarea expresiilor „fără accesul publicului“ şi „la care pot participa maximum opt persoane“ ceea ce ar permite organizarea slujbelor religioase, respectând condițiile de distanțare socială.

Judecătorul motivează că „libertatea credinţelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă“. Astfel ordonanţa MAI lovește în li­bertatea de conştiinţă și credinţă religioasă, prin suprimarea accesului cetățenilor la actul liturgic: „Libertatea de credinţă religioasă devine practic inexistentă întrucât, pentru credincioşii sănătoşi este interzis actul esenţial al comuniunii cu Divinitatea – în persoana Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos – şi anume împărtăşania cu trupul şi sângele Domnului, măsură fără precedent în istoria României… Obligarea poporului credincios (numit în ordonanţă public) să rămână acasă, în timp ce preotul slujeşte liturghia, goleşte de sens actul liturgic în sine şi reprezintă o ingerinţă nepermisă a statului în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe“, argumentează judecătorul Ioan Petrescu.

În legătură cu slujba înmormântării magistratul spune că este discriminatorie această dispoziție deoarece nu ține cont de realitatea familiei defunctului care poate varia și nu există criterii de desemnare pentru care fii, nepoţi, soţi, părinţi pot participa la „acest eveniment irepetabil”.

Judecătorul Ioan Petrescu atacă și interdicția din noaptea de Înviere „face ca preoţii slujitori să nu transmită mesajul Învierii nimănui, iar Învierea însăşi să nu se adreseze nimănui, ceea ce este inadmisibil” și fără precedent istoric.

Verdictul va fi dat la Curtea de Apel Iaşi. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de marți, 14 aprilie.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „Un judecător din Bacău a atacat interdicția slujbelor religioase. Verdict în Marțea Mare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii