Suntem foarte zgârciți cu cele pentru Biserică… Să fie dacă se poate din lemn și cât mai mici. Se pun panseluțe de milioane de euro în București și se decopertează trotuare perfecte pentru a fi înlocuite cu gresie ce se sparge la primul îngheț. Se duc miliarde pe autostrăzi care nu se fac sau intră în reparație după un an. Din bugetul pentru spațiul verde din sectorul 3 pe acest an faci 50 de asemenea clopote. Nu iese scandal, nu generează atâta ură. Devine problemă națională însă când se cheltuie bani pentru biserici, când creștinii sunt vizibili în spațiul public, când dovedesc că sunt uniți la un pelerinaj.
Un creștin contribuie la fel ca orice cetățean la bugetul României. El are dreptul la biserică ca și la orice altă instituție de cultură sau de recreere și aici nu mă refer la un drept principial ci la bani suficienți din buget, alocați special pentru această necesitate culturală. Cultura este modul nostru de viață și pentru mulți dintre români, indiferent că place sau nu, credința este o componentă principală a vieții.
În orice zi a săptămânii pe Dealul Mitropoliei din București se perindă zeci de autocare cu turiști de pe tot mapamondul. Deloc întâmplător, acolo a mers și Prințul Charles în ultima sa vizită. Mănăstirile din nordul Bucovinei figurează printre cele mai vizitate obiective turistice est-europene. În mod asemănător nu poți vizita Roma fără să treci pe la Vatican sau să mergi la Istanbul fără să intri în Sfânta Sofia. În toate piețele centrale din Europa veți întâlni catedrale și clopote. Cu siguranța și Catedrala din București va deveni un centru turistic al capitalei, și totodată o emblemă a creștinismului românilor.
Clopotul din fostul cartier Uranus eu cred că va fi iubit. Va opri oamenii din mers, vor sta o clipă să asculte iar sunetul său va vesti de fiecare dată eternitatea unei clipe. Va fi ceva autentic, unic, specific României, ceva prin care se va identifica frumos acest spațiu.
Și da, pe clopotul Catedralei din București este gravat chipul patriarhului alături de însemnele Patriarhiei Române. Nimic mai firesc și mai frumos: este imaginea autocefaliei bisericii ortodoxe române și a unității ei spirituale în istorie. Un minunat simbol și pentru apropiata aniversare a 100 de ani de la Marea Unire a românilor.
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!