Sari la conținut
Prima pagină » Spitalele și bisericile din România

Spitalele și bisericile din România

Unul dintre sloganele preferate ale propagandei ASUR împotriva creștinilor si bisericilor acestora se referă la numărul de spitale din România.

Iată o statistică reală a numărului de spitale existente în România în comparație cu cel din statele UE. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au împreună aproape 12.800 de spitale publice și private, potrivit datelor centralizate de Wall-Street.ro.

În 2010, România avea 428 de spitale de stat si alte 25 private, iar în ultimii 4 ani, o mână de companii private au inaugurat încă 10 spitale private.
În ceea ce privește numărul spitalelor, la nivelul UE, în 2010 România se afla pe locul 7, depășind Olanda (cu un număr de 386 private – din totalul spitalelor private, 8 primesc fonduri și de la Stat), Bulgaria (cu un număr de 252 spitale publice și 52 private), Grecia (142 publice, 171 private), Austria (141 publice, 43 private și alte 94 – ca entități juridice diferite), Portugalia (127 publice, 102 private), Belgia (50 publice, 144 private), Cehia (67 publice, 92 private, 3 fondate de Biserică), Lituania (149 publice, 14 private), Finlanda (70 publice, 60 private), Slovacia (53 publice, 27 private, 37 – parțial finanțate de Ministerul Sănătății și de autoritățile locale), Ungaria (103 publice, 12 private), Suedia (72 publice, 7 private), Irlanda (51 publice – spitale ce oferă servicii chirurgicale, care au maternități, fiind excluse unitățile medicale cu spitalizare de zi sau spitalele comunitare, 15 private – sunt incluși doar membrii Asociației Spitalelor Independente din Irlanda), Letonia (46 publice, 19 private), Estonia (38 publice – spitalele sunt organizate ca societăți pe acțiuni sau ca fundații, 21 private), Danemarca (40 publice), Slovenia (26 publice, 3 private), Cipru (8 publice, 18 private), Luxemburg (5 publice, 8 private), Malta (4 publice, 2 private).

În ceea ce privește raportul dintre numărul de paturi și suta de mii de locuitori, România stătea în 2009 destul de bine. Astfel, la nivelul anului 2009, în România existau 662,6 paturi de spital la 100.000 de locuitori, nu cu foarte mult în urma Germaniei, fruntașa clasamentului, care contoriza 822,9 paturi de spital la suta de mii de persoane.

În România, problemele presante din Sănătate, sunt performanța sistemului medical și în unele cazuri competența personalului medical.

Biserica ortodoxă este fondatoarea sistemului sanitar din România, primele spitale locale sunt bolnițele care au funcționat pe lângă mănăstiri. O parte dintre acestea au fost secularizate în timpul reformei lui Cuza, nejustificat deoarece acestea nu aparțineau mănăstirilor grecești închinate ci bisericilor  ortodoxe românești din Moldova și Valahia.

În prezent biserica ortodoxă a înființat Spitalul Providența din Iași, mai multe centre medicale, hospice-uri si centre de recuperare desfășurând o activitate susținută în ceea ce privește asistența socială. În București a funcționat după anii 90 spitalul Christiana deservit de personal medical monahal. De asemenea sunt în proiect și alte spitale, unul dintre ele chiar lângă Catedrala Mântuirii Neamului.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

11 comentarii la „Spitalele și bisericile din România”

 1. Problema in general cand vine vorba de statistica nu vine de la cifre in sine ci de la felul in care sunt interpretate. Sigur, daca adunam spitalele si facem un top locul 7 poate parea binisor. Dupa care ajungem sa ne gandim cam cat de mare e tara noastra raportat la celelalte tari din top. Si ajungem sa comparam paturile la nivel de x locuitori. Cand, daca luam 2009 poate ca ar parea suficient. daca o analizam in schimb dupa „epurarile” facute prin 2012, daca nu ma insel, cand s-au inchis numeroase centre medicale, parca nu mai stam asa de bine. Peste asta se adauga exodul medicilor, distanta enorma, in multe cazuri, pana la un centru medical decent, respectiv trendul descrescator al unitatilor medicale din Romania (iar daca ar fi sa adaug un comentariu tendentios ar trebui sa remarc trendul invers comparativ cu cel al bisericilor). Da, avem prea putine spitale.

  Cat despre centrul Providenta… e un reportaj fresh cam prin toate agentiile de stiri care dezbate fix destinatia reala a centrului (nunti, botezuri, cumetrii)

  1. Vezi ca incurci merele cu perele, centrul Providenta este unul EXPOZITIONAL (asa a fost de la inceput, este si cantina acolo daca nu ma insel) iar spitalul Providenta este….un spital. Am fost acolo sa-mi fac niste analize conditiile sunt foarte bune iar preturile mai mult decat decente (lucreaza si cu CNAS-ul).

   1. Nu cred că a uitat, dar să înțelegem că Victor Ponta este președinte PDL și Victor Ponta face ce îi spune Arsenie Boca. Deci Arsenie Boca este vinovat de închiderea spitalelor. Cred că a și votat, fiidcă știm că Drăgnea este om cinstit și politicienii nu au nicio vină pentru ce se întâmplă în țara asta. Pădurile nu contează, doar copacii.

   2. Pai…fix la alea faceam referire. La cele inchise de factorii politici. Pentru ca scolile si spitalele nu aduc voturi. Spre deosebire de…. De aici dezechilibrul evident in investitii, cu rezultat direct in scaderea numarului de centre medicale competente, depopulate de medicii care pleaca afara din lipsa finantarii, versus investitiile constante in centre de cult.

    1. Păi ai două opțiuni, te faci politician și schimbi țara, sau iei un calculator de buzunar și, ipotetic, nu mai dai niciun ban bisericilor și vezi cât s-ar duce la bugetul sănătății și ce investiții s-ar putea face așa. Și apoi vezi cât medici ar pleca totuși din țară.

     Un medic care operează în fiecare zi ia la fiecare operație banii de-o nuntă în centrul Bucureștiului. La țară zornăie cutia milei de monede de 50 de bani. Dar proștii de preoți continuă să stea la țară ca să aibă sfinții atei de ce da vina pe ei pentru voturi. Că altfel nu ar mai avea trafaleți de dat pe internet și de ce muri de grija spitalelor.

     Și după ce termini cu calculatorul de buzunar, întoarce-te și spune-ne și nouă dacă ți-a dat cu virgulă sau cu punct, ca în vest. Altfel, vorbim pe lângă ca să ne facem icoană.

     1. De dragul echilibrului o sa adaug eu ce lipseste in argumentatia ta. Asa cum compari tu preotii de la tara cu medicii care primesc spagi la fel iti pot compara si eu un medic dintr-un oras maricel (pentru ca da, in alea mai mici nu sunt deloc, spre deosebire de preotii aia care lucreaza pt maruntis) cu un protopop. sau cu un preot care da o mana de lavabila de aur pe turla unei biserici. Gen biserica de la Moghioros.

 2. „pt ca pe voi, popii”

  PS: Ma astept sa nu se publice comentariul meu, asa ca va fi postat si in alte parti.

  1. Ești nesimțit. Postează comentariul și în alte părți ca să se vadă nesimțirea, furia, ignoranța, lipsa de scrupule, incultura, viclenia, și toate calitățile hoardei pe care cu onoare o reprezinți.

   Nu e niciun popă aici, așa că eforturile tale nu sunt numai oribil de necivilizate, ci și inutile.

 3. 🙂 Numerele insirate mai sus sunt din 2009, de atunci, s-au mai inchis cateva spitale, si, daca va vine sa credeti, s-au mai inaugurat cate „locase de cult”.
  Populatia romaniei este mult mai mare decat a tarilor enumerate in articolul de sus, ar fi si normal ca si numarul de spitale sa fie mai mare.

  Domnule Cristian, daca aveti drum prin Timisoara, v-as invita la o discutie, chiar mi-ar face placere 🙂

 4. Pingback: De stiut | lucruri comune

Comentariile sunt închise.

Averea Bisericii