„Și aici este Grădina Mea.” Arătarea Maicii Domnului de la Bisericani, în anul 1499

„Și aici este Grădina Mea.” Arătarea Maicii Domnului de la Bisericani, în anul 1499

|
04/06/2019
|
0 comentarii
|

În aceste zile s-a vorbit în presă despre România ca „Grădină a Maicii Domnului”, după ce Papa Francisc a amintit într-unul dintre discursurile sale.

Puțini știu însă că această denumire are o vechime de mai bine de jumătate de mileniu și se bazează pe consemnarea unei vechi minuni din anul 1499. Este vorba despre o minune ce s-a întâmplat la mănăstirea Bisericani din județul Neamț, în vremea Sfântului Iosif. Astfel cuviosul părinte împreună cu ucenicii începuseră în acel an să lucreze la o biserică pe valea Bistriței unde obștea urma să țină slujbele. Domn al Moldovei era Sfântul Ștefan cel Mare.

Vremurile însă erau tulburi și au întâmpinat multe greutăți din cauza conflictelor militare. În 1497 avusese loc bătălia din Codrii Cosminului cu polonezii iar în 1499 tătarii au pârjolit Moldova. Cuviosul Iosif i-a venit gândul să se retragă în pustia Muntelui Athos, numit încă din acele timpuri „Grădina Maicii Domnului”, după epifania Maicii Domnului. Pe drumul de plecare însă Maica Domnului s-a arătat sfântului și ucenicilor lui, în dreptul unui stejar, dându-le cuvânt să rămână pentru că și aici este Grădina Sa.

„Din stejarul respectiv, pe care credincioşii puneau adesea icoana Maicii Domnului, le-a spus Ea călugărilor: «Nu mai mergeţi la Muntele Athos, pentru că şi aici este grădina Mea». Şi de-atunci s-a spus că şi România este Grădina Maicii Domnului”, a spus Patriarhul Daniel în predica sa, conform Agenției Basilica.

În scorbura stejarului unde au primit cuvântul Maicii Domnului, călugării au găsit o icoană, și chiar lângă stejar a fost construită o biserică de lemn.  Așa a apărut Mănăstirea de la Bisericani, bisericuța de lemn fiind ulterior înlocuită cu una din piatră ridicată de nepotul lui Ștefan cel Mare, Ștefăniță Vodă. Monahii de la Bisericani practicau rugăciunea neîntreruptă cunoscută în tradiția isihastă.

Din păcate secularizarea lui Ioan Cuza a transformat mănăstirea în închisoare (ulterior o soartă asemănătoare au avut mănăstirile Cozia sau Văcărești) . Puterea comunistă a transformat-o în sanatoriu TBC și abia în 1991 a redevenit mănăstire.

Astăzi rădăcinile stejarului se află într-o biserică nouă la Bisericani, sfințită pe 3 octombrie 1999 cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la apariția Maicii Domnului.

În fotografia de mai sus este reprezentarea iconografică de la biserica Așezământului românesc din Ierusalim. Reținem cu bucurie consemnarea aceasta istorică, faptul că Maica Domnului s-a arătat pe meleagurile țării noastre  și a spus pentru prima dată că și România este Grădina Sa.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: