Sari la conținut
Prima pagină » Sfinții mărturisitori români din munții Austriei

Sfinții mărturisitori români din munții Austriei

Nu departe de Innsbruck se afla un loc sfânt pentru români. Este vorba despre închisoarea Kufstein. De ce spun aceasta: aici s-a murit pentru credință și dragoste de neam, o aripă a fortăreței era dedicată de Curtea de la Viena românilor din Transilvania. Pentru imperiali credința ortodoxă a fost la un moment al istoriei tot ce putea fi mai subversiv și periculos, de aceea au și avut o campanie de dărâmare a bisericilor și mănăstirilor ortodoxe ardelenești.

Preotul Ioan din satul Galeş a fost închis aici 24 de ani pentru credința sa. Țăranul Nicolae Oprea din Săliștea Sibiului (sau Sfântul Mucenic Oprea) a venit la Viena să ceară drepturi pentru credincioșii ortodocși. Nu s-a mai întors acasă, a murit aici după 34 de ani de închisoare, la fel părintele Moise din Sibiel. Sunt toți trecuți de biserică în rândul sfinților mărturisitori și martiri.

În fiecare an, toamna, în celule sfințite de atâta rugăciune și suferință, se slujește un parastas întru pomenirea celor știuți și neștiuți ce au fost aici în durere pentru binele comunității de neam și credință. Dacă mergeți prin Austria, treceți și pe la închisoarea din munții Kaiser și lăsați un gând bun!

Un text de Eduard Dumitrache

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

2 comentarii la „Sfinții mărturisitori români din munții Austriei”

  1. Cred ca atunci era o lume mai sălbatică în Europa fiindcă nu se cunoșteau prea bine ca acum cu atâta circulație și rețele sociale.Acum sălbatici au rămas rusii etc.

  2. Ce ar spune sfinții aceștia, zdrobiți în Austria dacă ar ști cine deține petrolul și gazul în Ardeal și cine duce lemnul românesc, cine chelește munții noștri?
    Problema este că știu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii