Sfântul Efrem cel Nou este un sfânt care deși a fost de curând canonizat în Grecia relativ recent, în anul 1998, a devenit foarte cunoscut și apropiat creștinilor din România. Prezentăm mai jos câteva dintre mărturiile recente, împărtășite de credincioși chiar la începutul acestei veri.
O proaspătă mămică Manuela scrie despre ajutorul primit la naștere: „În urma rugăciunilor către Sfântul Efrem, am rămas însărcinată cu al doilea copil al familiei. Despre sarcină am aflat pe 5 mai, când îl sărbătorim pe Sfânt, iar data probabilă a nașterii a fost 3 ianuarie, tot de ziua Sfâantului. După o sarcină mai dificilă s-a născut la 33 săptămâni Efrem Andrei care a avut nevoie să fie intubat o săptămână și o alta să fie concetat la oxigen.
După ce a ieșit din ATI a avut o revenire spectaculoasă: a mâncat foarte bine, astfel că după doua zile am fost externați. Am primit recomandare de a merge la cardiolog și la retinopat. Cu ajutorul Sfântului, la 6 luni, băiețelul are inima sănătoasă, la fel și ochii. Mulțumim Sfântului Efrem pentru binecuvantarea adusă familiei noastre prin nașterea baiețelului! Mulțumim Doamne pentru sfinții mijlocitori!”
O altă mămică scrie: „Slava lui Dumnezeu pentru toate ! Am promis Sfântului meu drag că o să dau mărturie dacă îmi ajută bebelușul meu în problemele digestive. De îndată ce mi-am îndreptat gândul spre el și i-am cerut ajutorul, răspunsul la rugăciune a și venit…Sfântul meu drag, m-a ajutat și mă ajută de fiecare dată când îl chem în rugăciunile mele… Mulțumesc Domnului, Măicuței Sfinte, Sfântului Efrem și tuturor sfinților la care mă rog, pentru iubirea care o au pentru mine, păcătoasa!”
Pe 2 iunie Dana mărturisește despre un ajutor grabnic primit în cazul unei dureri acute: „Acum câteva zile începuse să mă doară osul nazal, acolo unde se sprijină ochelarii pe nas, fără motiv, din senin. Mă durea foarte tare de câte ori atingem locul. I-am rugat pe sfinții Efrem și Nectarie să mă ajute să îmi treacă durerea și m-am uns cu mir de la ei și durerea a început să se estompeze până a disparut de tot. Slavă Domnului întru Sfinții Săi. Rugați-vă mereu cu credință, căci sunt grabnic ajutători și mijlocitori la Domul pentru noi, păcătoșii.”
O altă creștină scrie despre încredințarea pe care a primit-o într-o decizie de care nu știa dacă este bună: „Vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu, Sfântului Efrem pentru ajutorul primit de fiecare dată când mă rog lui. De când l-am cunoscut, din anul 2020, simt că mi-a devenit cel mai bun prieten și că nu mă lasă niciodată. Îi mulțumesc din suflet pentru că a fost lângă mine de fiecare dată când am avut nevoie, însă cel mai tare i-am simțit prezența când am avut o intervenție chirurgicală.
Eram speriată și neîmpăcată cu decizia de a mă opera și l-am rugat pe Sfântul Efrem să nu mă lase și să îmi dea un semn dacă am luat decizia corectă. După operație, pe secția de ATI, am observat că asistenta care mă îngrijea avea la gât chipul sfântului Efrem. M-am bucurat nespus și i-am spus că am mare evlavie la acest sfânt. M-a intrebat dacă știu că i se citește paraclisul și m-a îndemnat să mai trec pe la biserica de la noi din oras care îi poartă hramul, eu mergând de obicei la biserica unde e duhovnicul meu. La câteva minute după acest scurt dialog, doamna asistentă s-a întors la mine cu o sticluță cu ulei de la candela Sfântului Efrem.
Pentru mine a fost o mare bucurie această experiență, am simțit că parcă îmi vorbea Sfântul Efrem prin doamna asistentă! De fiecare dată când rememorez acest episod îmi dau lacrimile de bucurie pentru că simt că Sfântul Efrem mă iubește, deși sunt păcătoasă și nu merit!
Nu încetați să vă rugați Sfântului Efrem, Maicii Domnului și tuturor sfinților, că mare putere au să mijlocească la bunul Dumnezeu pentru noi. Slava lui Dumnezeu pentru toate!”
Sfântul Efrem, cu numele de mirean Konstantinos, s-a născut pe 14 septembrie 1384 în Trikala, în centrul Greciei. A fost orfan de tată, crescut cu greu împreună cu ceilalți șase frați de mama sa.
Ajuns călugăr și preot în mănăstirea Bună Vestire din Atica, trăiește aici timp de 32 de ani. Turcii cuceresc regiunea și ajungând în localitate, ucid pe toți călugării din mănăstire. În acel moment Sfântul Efrem viețuia retras într-o peșteră din apropiere. Torturat și răstignit, părintele Efrem a refuzat să renunte la credința în Hristos, fiind legat de un copac mai multe luni la rând. A trecut la Domnul în ziua de 5 mai 1426, la vârsta de 41 de ani.
În urma unui vis , trupul său a fost desoperit în 1950 și de atunci mai multe minuni au fost mărturisite de credincioși, astfel încât în anul 1998 Sfântul Efrem a fost canonizat în rândul sfinților Bisericii.
Mărturiile au fost selectate de pe siteul: sfantulefremcelnoudinneamakri.ro
O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.
Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)
Vă mulțumim!
Pingback: Ajutorul Sfântului Efrem cel Nou pentru micul David Efrem | Averea Bisericii