Sari la conținut
Prima pagină » Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea familiei

Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea familiei

Astăzi este Sfânta Ecaterina. Lider în filozofie pentru generaţia sa, a mărturisit credinţa în Iisus Hristos în faţa împăratului într-o manieră atât de convingătoare încât consilierii acestuia au devenit creştini, chiar dacă în final au devenit martiri. Ecaterina este modelul studentului creştin fiind totodată ocrotitoarea Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

Istoric vorbind Ecaterina a fost fiica guvernatorului orașului Alexandria din Egipt, de mică ea iubind studiul. După o viziune a Maicii Domnului și a Pruncului Iisus Ecaterina a devenit creștină.

Împăratul Maxentius persecuta creștinii care nu jertfeau la altarele zeilor iar fata s-a înfățișat împăratului pentru a le lua apărarea și a îi vorbi despre credința creștină. Împăratul a chemat cincizeci dintre filosofii și oratorii cei mai buni din cetate pentru a îi dovedi că este greșit ceea ce spune. Mai mulți dintre aceștia au fost cuceriți însă de discursul de credință și argumentele Ecaterinei și au devenit creștini.

Mica Ecaterina a fost bătută și închisă. Mulți din cetate deveneau creștini, cronica spune că și Valeria Maxentia, soția împăratului, a mărturisit atunci credința creștină. Împăratul a condamnat-o la moarte pe Ecaterina.

O tradiție spune că îngerii au dus trupul pe Muntele Sinai din Egipt. În acel loc două secole mai târziu împăratul Iustinian a ridicat Mănăstirea Sfânta Ecaterina în care se slujește de atunci neîncetat. Cel mai înalt vârf al Muntelui Sinai se numește Sfânta Ecaterina, cunoscut în lumea arabă ca Jebel Katerin.

Sfânta Ecaterina este considerată ocrotitoarea familiei și a mamelor care vor naște, dar și a tinerilor și a tuturor celor ce studiază.

La mulţi ani tuturor ce poartă numele de Ecaterina, Catrina, Cati, Cătălin, Cătălina!

Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii