Sari la conținut
Prima pagină » Rugăciune

Rugăciune

IPS Bartolomeu: „Important este ca rugăciunea să fie sinceră, curată şi stăruitoare”

Într-o rugăciune au importanţă formulele fixe (acatiste, paraclise)? Desigur că fiecare rugăciune are o formulă. Chiar şi rugăciunea cea mai scurtă, Rugăciunea lui Iisus, numită şi rugăciunea inimii, sau a minţii, sau rugăciunea minţii în… Citește mai mult »IPS Bartolomeu: „Important este ca rugăciunea să fie sinceră, curată şi stăruitoare”

Pr Cleopa: „Într-o grea încercare, să facem rugăciuni scurte, de câteva cuvinte, rostite cu glas sau în taină, din adâncul inimii”

Vedeţi, fraţilor, urmările rugăciunii făcute cu îndoială şi cu puţină credinţă? În vreme de primejdie şi ispită nu te ajută decât în parte. Oare nu tot aşa se roagă mulţi din credincioşii noştri? „Doamne, dacă… Citește mai mult »Pr Cleopa: „Într-o grea încercare, să facem rugăciuni scurte, de câteva cuvinte, rostite cu glas sau în taină, din adâncul inimii”

Pr Arsenie Papacioc: „Nu poate explica mintea omenească minunea, valoarea şi foloasele Sfintei Liturghii, măcar în parte!”

Rugăciunea Liturgică nu se poate compara cu nici o altă rugăciune. Sfânta Liturghie este Jerfa fără de sânge pe care o face Hristos. Nu poate explica mintea omenească minunea, valoarea şi foloasele Sfintei Liturghii, măcar… Citește mai mult »Pr Arsenie Papacioc: „Nu poate explica mintea omenească minunea, valoarea şi foloasele Sfintei Liturghii, măcar în parte!”

Sf Vasile cel Mare: „Psalmul este liniște a sufletelor, potolește tulburarea gândurilor, înmoaie mânia sufletului și împacă pe cei învrăjbiți.”

Cartea Psalmilor este o vistierie obștească de învățături bune, dând fiecăruia, după sârguința lui, ce i se potrivește. Tămăduiește rănile vechi ale sufletelor și aduce grabnică însănătoșire celui de curând rănit; îngrijește pe cel bolnav… Citește mai mult »Sf Vasile cel Mare: „Psalmul este liniște a sufletelor, potolește tulburarea gândurilor, înmoaie mânia sufletului și împacă pe cei învrăjbiți.”

Sf Efrem: „Să-ţi stabileşti o oră pe zi sau pe noapte în care să spui rugăciunea, pătrunzându-o cu mintea: Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă!”

Este într-adevăr foarte trist că nu suntem conştienţi de marea comoară, „Înfierea”, pe care am primit-o la Sfântul Botez „în vasele noastre de lut”, după cum spune Sfântul Apostol Pavel De aceea cu uşurinţă ne lenevim,… Citește mai mult »Sf Efrem: „Să-ţi stabileşti o oră pe zi sau pe noapte în care să spui rugăciunea, pătrunzându-o cu mintea: Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă!”

Pr Dionisie: „O sfântă cruce dacă ai făcut-o cu frica lui Dumnezeu, e scrisă în Ceruri”

Părintele Dionisie de la schitul Colciu a răspuns unui pelerin cu privire rugăciune și în special la rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, miluește-mă!”, numită și rugăciunea minții sau a inimii: „Cercaţi, cercaţi, că-i lucru bun. Nu… Citește mai mult »Pr Dionisie: „O sfântă cruce dacă ai făcut-o cu frica lui Dumnezeu, e scrisă în Ceruri”