Sari la conținut
Prima pagină » Prof. Ioan-Aurel Pop: Ora de Religie trebuie să rămână în trunchiul comun

Prof. Ioan-Aurel Pop: Ora de Religie trebuie să rămână în trunchiul comun

Profesorul Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, a vorbit într-o emisune online despre formarea de atitudini și valori în școală și faptul că familia și Biserica au un rol crucial.

„La noi, la români, familia a fost formată de obicei din părinți, dar și din bunici. Părinții i-au învățat aspecte practice pe copii,… iar bunicii i-au învățat partea spirituală. De multe ori copiii învățau dragostea de Biserică și de Dumnezeu prin mijlocirea bunicilor”, a spus istoricul, adăugând că el a învățat să se roage de la bunici.

„Bunicii au știut să ne spună care sunt valorile perpetue. De ce trebuie să avem și curaj și semeție de-a lungul vieții, dar și smerenie. Astăzi se vorbește foarte puțin despre smerenie.

Distincția între bine și rău e foarte important să fie învățată în familie… Pentru mine, prima școală este familia. Dumnezeu a lăsat lumea în această formă, în care familia mică sau lărgită e prima școală pe care copiii o văd, o înțeleg. Și prin jocurile copilăriei se face educație.

Istoricul a enumerat câteva dintre atitudinile și valorile ce ar trebui cultivate în școală: „Dorința de a face bine și de a distinge binele de rău. Ideea solidarității între oameni. Ne-am obișnuit mai mult în ultima vreme cu lupta între oameni, cu critica exacerbată. Or, profesorii transmit acest simț de echilibru, și valorile morale pe care părinții și bunicii le-au sădit inițial trebuie continuate prin școală.

În cadrul creștinismului, virtuțile se transmit de 2.000 de ani încoace și prin intermediul Bisericii. Dar ele trebuie transmise și prin intermediul Școlii. Virtuțile și valorile sunt esențiale pentru ceea ce eu numesc speranța din suflete”.

Academicianul a tras un semnal de alarmă legat de o tendință greșită în ceea ce privește școala: „Handicapul universal este că, de la Marea Revoluție Franceză încoace, laicizarea a încercat să despartă complet sau aproape complet Școala de Biserică… Dacă ne uităm în trecut, nu există Școală fără Biserică.

Credința creștină a fost un far pentru omenire în ultimele două milenii. Și nu avem nici un motiv să credem că societatea s-ar fi putut dezvolta la nivelul de astăzi fără existența acestei educații din familie care a fost continuată de Școală. Școala despărțită complet de Biserică este una fără reper.”

Ora de Religia este o disciplină care te învață în primul rând valorile morale ale societății, a spus Președintele Academieispunând că aceasta ar trebui să rămână în trunchiul comun. Istoricul a pledat și pentru menținerea altor discipline, ca Muzica sau Desenul. Acesta a adăugat că : „Școala umană se face, după cum am spus, prin Matematică, Fizică, Chimie, dar se face și prin Geografie și Istorie, fiindcă simțul timpului îl dobândești învățând istorie… Iar geografia conferă simțul spațiului.

Dacă scădem importanța acestor discipline, ajungem treptat să formăm, în loc de oameni deplini, adaptați pentru viață, să formăm niște mecanisme. Iar filosofii ne-au spus că un popor lipsit de educație e foarte ușor de manipulat”, a avertizat Ioan-Aurel Pop.

Pentru îmbunătățirea educației copiilor părinții ar trebui să petreacă mai mult timp cu copiii, iar profesorii să fie valorizați în societate, așa cum erau cândva, au fost două direcții menționate de profesorul academician.

Și, nu în ultimul rând, a mai spus academicianul, „să nu ne temem să ne cunoaștem specificul și identitatea. Ca eu să pot înțelege omenirea, cred că trebuie să înțeleg mai întâi grupul din care m-am format și să-l iubesc. Și, iubind această patrie și acest popor, cu siguranță îmi voi putea revărsa dragostea asupra tuturor celorlalte popoare și asupra întregii omeniri”, a încheiat acesta.

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a rostit aceste cuvinte în cadrul unei emisiuni realizate de Cătălin Vasile, realizatorul emisiunii „Realitatea la zi” a televiziunii online Prodocens Media.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!