Sari la conținut
Prima pagină » Pr Rafail Noica: „Dumnezeu este dragoste, Dumnezeu este milă și ne-a dat multe cuvinte de mângâiere”

Pr Rafail Noica: „Dumnezeu este dragoste, Dumnezeu este milă și ne-a dat multe cuvinte de mângâiere”

Epoca în care trăim este tocmai o epocă în care partea cea buna se tot smulge de la noi. Am învățat de la “înțelepții” acestei lumi ca Dumnezeu nu există. Am fost sub un regim care a interzis pe Dumnezeu și sub o formă sau alta, Dumnezeu și adevarata cinstire a lui Dumnezeu, este prigonită, este interzisă în lumea întreagă.

Dar iată că Domnul zice Martei că sora sa Maria a ales partea cea buna care nu se va lua de la ea. Nu este om, nu este sol, nu este înger cel care ne vorbește, este Însuși Dumnezeu Cuvântul. Și dacă Dumnezeu Cuvântul zice, atunci putem crede că așa și este! Rămâne să ne străduim să aflăm și noi partea cea buna.

Celălalt cuvânt, mângâietor, care întărește pe acesta, este cuvântul cel din sfârșitul Apocalipsei, unde, socotesc eu că Hristos vorbește pentru epoca cea de sfârșit a istoriei, epoca noastră, socotesc:

“Cel ce nedreptățește, mai nedreptățească. Cel ce se spurcă, mai spurce. Cel ce lucrează dreptatea, mai lucreze dreptatea. Cel ce se sfințește mai sfințească-se“ (Apoc. 22, 11).

Și socotesc că e perioada asta, pentru că astăzi, ca niciodata, într-o măsură neîntâlnită altcândva în istoria omenirii, răul se dezlanțuie fățiș și în toate aspectele lui și poate își arată fețe pe care noi nu le cunoșteam că putea să le aibă. Și socotesc că se poate acest lucru numai fiindcă Dumnezeu Cuvântul a zis: “Cel ce nedreptățește, mai nedreptățească. Cel ce se spurcă, mai spurce“.

Socotesc ca Hristos a putut fi prins în gradina Ghetsimani numai fiindcă a spus cuvântul: “Dar acesta este ceasul vostru și puterea întunericului“. Dacă Cuvântul lui Dumnezeu nu ar fi zis asta, ar fi fost total cu neputință să Îl prindă. Știm cel puțin un moment in viața lui Hristos când au fost trimiși ofițeri să Îl aresteze și n-au putut, fiindcă, au zis după aia cărturarilor și arhiereilor, că niciodată om nu a grăit ca Acest Om. Și pentru puterea cuvântului Lui, n-au putut să-L aresteze. Ba și în Ghetsimani, când a intrebat Domnul: “Pe cine căutați?” și au zis “Pe Iisus Nazarineanul” si le-a raspuns Domnul: “Eu sunt” au căzut …

Omul numai păcate poate face de la sine. Dar Dumnezeu este dragoste, Dumnezeu este milă și ne-a dat multe cuvinte de mângâiere. Și cu aceste cuvinte aș vrea să vă îndemn: cereți Domnului să vă deschidă ochii când citiți Scripturile sau când le ascultați în Biserică…  Partea cea bună, dacă o alegem, aceeași mângâiere și aceeași fericire poate fi tuturor. Și așa, să căutam în Scripturi și în slujbele Bisericii ce înseamnă această “parte cea bună“, care este a fiecăruia și a tuturor, fără nici o excepție și fără nici o limită.

Părintele Rafail Noica, Cuvânt la Intrarea în Biserică a Maicii lui Dumnezeu

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii