Sari la conținut
Prima pagină » Pr Mihai Valică: „Învierea lui Hristos alungă negura noii ere intitulată coronavirus”

Pr Mihai Valică: „Învierea lui Hristos alungă negura noii ere intitulată coronavirus”

Învierea lui Hristos umple inimile noastre de nespusă bucurie și de veselie duhovnicească, alungând, pentru un moment, întristarea și negura cea urâtă a noii ere, intitulată „coronavirus”, adică era războiului biologic, a supremației economice și a puterii cu orice preț.

Artizanii acestei ere sunt urmașii celor ce acum 2000 de ani, „L-au omorât o dată fizic pe Iisus Hristos, și apoi L-au tot căsăpit continuu, până când s-au [eliberat] de El și acum se cred dumnezei”. (Vezi Pastorala 2020 a PS Sofronie).

Pe noi, trestiile bătute de vântul celor ce ne vor morți, împreună cu Dumnezeul nostru, Mântuitorul Iisus Hristos ne îmbărbătează și ne asigură: „niciun păr din capul vostru nu va pieri. Întru răbdarea voastră, vă veți dobândi sufletele voastre” (Luca 21, 18-19).
Nevoințele unui post de șapte săptămâni, faptele de milostenie săvârșite după putere, rugăciunile intense făcute la casele noastre, au arătat că prohibiția de a primi Sfânta Împărtășanie în Biserică și interzicerea de a lua parte la slujbele liturgice, nu au reușit să rupă legătura cu Dumnezeu, ba dimpotrivă au accentuat-o și mai tare. Dăruirea Sfintei Lumini și a Paștelui sfințit, de către Catedrala noastră, pe care unii creștini le-au primit cu multă bucurie și lacrimi, la casele lor, au reprezentat o mică răsplată pentru cumințenia și răbdarea lor.

Apoi, din casele Dv., transformate în paraclise, ați urmărit cu dor rânduiala timpului liturgic, pe calea undelor, și ați constatat, cu siguranță, că nu este ca și când ați fi fost de față. Dorul a mai fost potolit și mângâiat, cu speranța că, în curând, vă veți întâlni personal cu Hristos în Sfintele Taine, aici în Biserică.

Unii au crezut că îl pot omorî „de tot” pe Iisus Hristos din sufletele noastre, cu ocazia pandemiei, însă s-au înșelat, deoarece Hristos, în astfel de momente grele, vine și mai aproape de noi și înviază împreună cu noi.

Așadar trăim tainic Învierea lui Hristos în sufletul nostru, întrucât Hristos „se îngroapă în noi ca într-un mormânt, se unește cu sufletele noastre și le înviază, înviindu-ne și pe noi, împreună cu El”, spune Sf. Simeon Noul Teolog (949-1022).

Cu alte cuvinte, „Învierea lui Hristos este și Învierea noastră, a celor căzuți în păcat…, iar Slava lui Hristos devine și slava noastră”, spune același Sfânt Părinte Simeon. Pentru această șansă și onoare oferite de Dumnezeu, prin Jertfa și Învierea lui Iisus Hristos, se cuvine să ne bucurăm și să ne veselim în Domnul, oriunde am fi în lume.

Hristos a înviat!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii