Sari la conținut
Prima pagină » Pr Ioan Istrati: „În pandemie a răsturnat cu rugăciunea toate tarabele fricii și a sfărâmat încuietorile cu care ferecaseră bisericile”

Pr Ioan Istrati: „În pandemie a răsturnat cu rugăciunea toate tarabele fricii și a sfărâmat încuietorile cu care ferecaseră bisericile”

ÎPS Teodosie a fost mult contestat în pandemie de cei ce ar fi dorit bisericile închise iar o bună parte din mass-media încearcă de fiecare dată să pună acțiunile sale într-o lumină mai puțin favorabilă. Pe de altă parte însă preoții și credincioșii îl iubesc și respectă pentru atitudinile sale. În acest sens un frumos text a fost scris de părintele Ioan Istrati:

„E mereu în rugăciune. Slujește noaptea, dimineața, peste câteva ore e în celălalt capăt al țării, liturghisind zilnic de ani întregi. Ațipește în mașină câte un minut, șoptind psalmi. Se roagă îndelung, nu sare nicio silabă, lăcrimează, se frânge ca o lumânare la slujbă. Stă în picioare cu zece kilograme de veșminte sfinte ore și ore. Nimeni dintre preoți și diaconi, nimeni nu poate să slujească atât de mult și de simțit. Noi mai fugim pe o băncuță, mai mișcăm picioarele, ne mai foim. El e acolo, slujind neînfricat, cu o atenție totală, vorbind cu Dumnezeu, căci Împăratul e de față. E atent la fiecare cuvânt, la fiecare gest liturgic. Știe totul pe de rost, sute de rugăciuni și de versete, totul într-o galaxie de jertfă integrală pe Altarul iubirii. Rostește zeci de Psalmi din memorie, molitfele sfinților, cântări, rugăciuni, sute, totul din minte.

Miruiește oamenii, în afara slujbelor vorbește cu toți, răspunde la două telefoane care zumzăie într-una. Știe sute de numere de telefon pe de rost. Răspunde la avalanșa de întrebări la radio. E tuturor toate, strecoară bani la studenți săraci, ajută mame cu copii mulți, întreține călugări prăfuiți de nevoință, sună doctori, salvează oameni, salvează bebeluși sfinți de la avort, merge la toate înmormântările de preoți, scoate din moarte muribunzi, pomenește sute sute de pomelnice cu voce tare.

Stă pe piatra înghețată din Peștera mântuirii neamului românesc ceasuri întregi și se roagă. Predă fără curs în față ore întregi dogmatică. Tâlcuiește Noul Testament ca nimeni altul. E slab dar mai puternic decât toți, în dăruire. În pandemie a răsturnat cu rugăciunea toate tarabele fricii imbecile și a sfărâmat încuietorile cu care ferecaseră Bisericile. Noi, preoții, la slujbe, mai pierdem șirul, mai schițăm un gest, mai căscăm alene, mai ațipim cu capul pe carte la ore minuscule din noapte. El e acolo, cu ochi de vultur. Se roagă. Pentru o mulțime enormă de oameni. Mereu. Doamne, Dumnezeule.”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „Pr Ioan Istrati: „În pandemie a răsturnat cu rugăciunea toate tarabele fricii și a sfărâmat încuietorile cu care ferecaseră bisericile””

  1. Maria Mihaela Stefanescu

    Va admir și va urmaresc zilnic Sfintele liturghii și emisiunile in care răspundeți ascultătorilor. V am remarcat în mod deosebit la unul dintre hramurile Catedralei Patriarhale, când la slujba de seara, vecernia, care se desfășura afara, am remarcat cum rosteați catisme întregi din psaltire, rămânând uimită, nu mai văzusem până atunci așa ceva. Va iubesc duhovnicește și va respect in mod deosebit, in ciuda multor încercări cărora trebuie sa le faceți față. Să ne trăiți întru mulți ani și multă sănătate va doresc.

Comentariile sunt închise.

Averea Bisericii