Sari la conținut
Prima pagină » Pr Ioan Istrati: Femeile noastre minunate și „înverșunarea” lor minunată de a cuceri raiul lui Dumnezeu

Pr Ioan Istrati: Femeile noastre minunate și „înverșunarea” lor minunată de a cuceri raiul lui Dumnezeu

O întâmplare foarte hazlie de anul trecut, când mergeam cu Ajunul Bobotezei. La o casă, sunăm la interfon, cineva ne deschide. Intrăm tiptil, să nu apară vreo namilă de câine, ceva. Batem la ușă. Apare un nene mustăcios, foarte supărat, privindu-ne chiorâș, mișcând sprâncenele în sus pe rând.

Cine v-a dat drumul? a zis el.

Eu: păi am sunat, am zis părintele cu Ajunul și cineva ne-a deschis, altfel nu intram.

Omul, încruntat: nu ne așteptam la vizite.

În timp ce vorbea, era destul de întuneric, am observat ceva rotund, strălucitor în jurul capului lui, ca o aureolă de sfânt. Am zis că e un semn de sus.

Era o tigaie care venea pleosc peste capul lui, ținută de nevastă-sa. Zbang peste cap, apoi un glas mieros: poftiți părinte.

Omul descumpănit se dă la o parte.

Femeia aprigă cu tigaia: nu vă luați după ăsta. El o fost fătat în comunism, nu știe el de binecuvântarea preotului. Vino, mă. Și te închină. Omul face rapid o Cruce abia schițată, pupă Crucea.

Dați-i, părinte, cu aghiasmă peste gură, să nu mai bea ca un pește.

Le dau iconițe, îi salut.

Stau și mă gândesc: de două mii de ani femeile astea sfinte și aprige și minunate cară în spinare neamul românesc și credința, și limba, și rugăciunea, și pruncii, și pe bărbații lor îi trag la Biserică…

Și au timp și de mâncare, și de curățenie, și de serviciu, și de piață, și de copii, și de educație, și noaptea târziu, când pruncii dorm și bărbatul sforăie de se cutremură casa, mai au timp și de câteva acatiste smulse printre lacrimi, în înverșunarea minunată de a cuceri raiul lui Dumnezeu.

Doamne ajută!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii