Pr Ioan Istrati: „E atâta liniște în Muntele Athos, că se aud suspinele Maicii Domnului rugându-se pentru lume”

Pr Ioan Istrati: „E atâta liniște în Muntele Athos, că se aud suspinele Maicii Domnului rugându-se pentru lume”

|
21/06/2022
|
0 comentarii
|

Monahismul românesc are viitor. E plin Muntele Maicii Domnului de părinți români cu dor de cele cerești, oameni care au devenit rugăciune și smerenie prin nevoință.

Puritatea și pasiunea pentru credință, pentru Biserică și pentru lumină, le-am descoperit și în Chilia “Buna Vestire”, de la Schitul românesc Lacu din Athos. Slujbă de noapte de rai, priveghere necontenită, muncă harnică, cercetare teologică și psaltică, misiune printre pelerini, isihie și pază a minții, rugăciunea inimii.

La Privegherea de noapte pentru Duminica tuturor Sfinților și la Dumnezeiasca Liturghie de dimineață, aproape două sute de preoți, călugări, frați și pelerini s-au adâncit în rugăciune.

În gravitația policandrului de lumini curate în jurul lui Hristos Pantocratorul din turlă, am descoperit dansul sorilor și al planetelor în jurul lui Dumnezeu și dorul orbital a oamenilor de a se apropia de Tronul iubirii lui Hristos.

Cântarea e lină, molcomă, isihastă, lipsită de ostentația elinească, dulce ca sufletul românesc, de o armonie și putere de rugăciune greu de pus în cuvinte. N-am binecuvântarea să vorbesc despre protopsalții de aici, care continuă și desăvârșesc minunile bizantine ale marelui Nectarie Ieromonahul. Sau despre canalul fb “Mărturie athonită”, în care zilnic zeci de mii de oameni se hrănesc din cuvintele Sfinților Părinți, ascultă de departe slujbele, citesc lumină teologică și învață să nu mai moară niciodată. Părinții fac veșminte, tămâie, broderii liturgice, hrană pentru pelerini, icoane, Cruci, cărti, ostenindu-se pentru ceilalți și rugându-se neîncetat.

Pelerinii din țară care vin în Sfântul Munte nu mai rămân niciodată aceiași oameni care au venit. Un cutremur ceresc îi schimbă pe dinăuntru și în licărirea privirii. Se umplu de dorul sfânt de Maica Domnului, de slujirea lină, de rugăciunea isihastă, de lacrimile unei vieți noi, curate, în mireasma înălțimilor cerești.

E atâta liniște aici, că se aud, în taina rugăciunii inimii, suspinele Maicii Domnului rugându-se pentru lume.

Despre noi

Blogul nostru s-a născut în 2013, în contextul campaniilor de denigrare a valorilor creștine din presă și social-media. Mulțumim mult pentru că ai fost alături de noi și ne-ai dat puterea de a merge mai departe!

Dacă dorești să ajuți misiunea noastră, o poți face printr-o donație de 1$/lună pe Patreon: https://www.patreon.com/avereabisericii.

De asemenea ne poți scrie pe avereabisericii@gmail.com.

Doamne ajută!

Leave a Reply

%d bloggers like this: