Sari la conținut
Prima pagină » Pr Ioan Bădiliță: Trece duminica măcar pragul bisericii și zi „Bună ziua, Doamne!” Îngerii vor scrie în cartea vieții aceasta.

Pr Ioan Bădiliță: Trece duminica măcar pragul bisericii și zi „Bună ziua, Doamne!” Îngerii vor scrie în cartea vieții aceasta.

Mi se frânge inima când le zic fraților mai mici, cărora le simt viața plesnind în piept: – Vino, om bun, măcar zece minute la liturghie. Nu zece, cinci! Uite, treci măcar pragul bisericii, și du-te înapoi. Zici „Bună ziua, Doamne”, și pleci.

Știi, are Sfântul Maxim Mărturisitorul o cărticică de numai 30 de pagini, Mystagogia, unde zice că îngerii te scriu în cartea vieții când intri în biserică. Și-mi răspund: – Iartă-mă, părinte. Sunt prea tânăr. Vreau să-mi trăiesc tinerețea, și apoi vine și vremea când trag la depou.

În zori, am spovedit o bătrână de 75 de ani. Sacoșă de medicamente, nedeplasabilă. Patul îi este tovarășul, iar durerea soră. Îmi zice plângând necontrolat: – Ce dor îmi este, părinte, de biserică! Să-mi îndulcesc privirea de veșmintele matale, de icoanele frumoase, să ascult cântările. Nu mai pot. Aș vrea să fiu acolo, dar e prea târziu acum.

Stau pe marginea patului ei, și mi se înmoaie ochii. Nu mă pot gândi în clipele acestea decât la cuvintele lui Solomon: „Adu-ţi aminte de Ziditorul tău în zilele tinereţii tale, înainte ca să vină zilele de restrişte şi să se apropie anii despre care vei zice: „N-am nici o plăcere de ei …”

„Mai înainte ca să se rupă funia de argint şi să se spargă vasul de aur şi să se strice ulciorul la izvor şi să se sfărâme roata fântânii, Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat”, cum scrie în Ecclesiastul, capitolul 12.

Despre Sfânta Liturghie, slujba ce se face în toate bisericile duminica dimineață și în sărbători, sfântul Paisie Athonitul spunea: „Sfânta Liturghie sfinţeşte. Dacă creştinul nu merge duminica la biserică, cum se va sfinţi? Din pacate însă, oamenii încet-încet merg înspre a nu mai respecta nici sărbători, nici nimic.”

Iar părintele Arsenie Papacioc îndemna : „Noi chiar avem o rugăciune la Sfânta Liturghie: „Și fă, Doamne, să intre cu noi și îngerii care Îți slujesc împreună cu noi!” Deci preotul are autoritate. Pentru că ei sunt acolo: o gloată de îngeri! E Hristos! Ce, te joci?! Deci, căutați să fiți pomeniți la Liturghie.”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii