Sari la conținut
Prima pagină » Pr Alexandru Lungu: „Căci rugăciunea era așezată înainte oricărui lucru, iar Dumnezeu îl binecuvânta din belșug”

Pr Alexandru Lungu: „Căci rugăciunea era așezată înainte oricărui lucru, iar Dumnezeu îl binecuvânta din belșug”

Ce frumoasă era viața când eram copii. Alergam de dimineață până seara târziu pe afară și nici atunci nu simțeam că energia ne-ar părăsi de tot. Nu ne uitam la televizor aproape deloc, cel mult sâmbăta pe TVR 1, nu mai mult de jumătate de oră.

În rest cât era ziua de lungă era o continuă voie bună. Îmi aduc aminte de o vară extrem de secetoasă din copilărie. Nu ca cea de acum, când toate buletinele de știri ne-a înspăimântat despre proporțiile apocaliptice și câmpurile pârjolite de secetă. Erau 40 de grade la umbră și casele nu erau dotate cu aer condiționat. Aveam râul Moldova aproape, iar soluția la care apelam cel mai adesea, un butoi umplut până la gură cu apă rece, locul nostru preferat de tihnă.

Știu că se făceau rugăciuni pentru ploaie, în câmpuri și biserică. Din case nu lipsea Ceaslovul, iar noi nu așezam capul pe pernă dacă nu rosteam mai întâi rugile cele mai fierbinți. După zile întregi de cer senin și arșiță, de la răsărit se ridicau nori groși, iar ploaia era motiv de sărbătoare. Cât era de lungă furtuna, mama ne așeza în genunchi, iar la fiecare trăsnet se auzea Doamne miluiește din gurile pruncilor.

Era o legătură strânsă cu divinitatea, de sus vine toată darea cea bună și noi știam fără îndoială acest aspect. După ploaie alergam pe pământul abia răcorit și nu exista frica de răceli și obsesia să fim tot timpul dezinfecatați.

Eram copii și grija noastră era să fim plini de semnele unei zile de vară autentice. Nu așteptam buletinul meteo, nu ne bazam pe vreun avion care să degaje din cer substanțe chimice care stimulează apariția norilor pe cer. Eram convinși că în ruga noastră inocentă , a pruncilor și a văduvelor, cât și cea făcută de preoți în biserici, Dumnezeu nu va rămâne indiferent. Și era ploaie, cât și căldură, iar câmpurile pline de roade. Căci rugăciunea era așezată înainte oricărui lucru, iar Dumnezeu îl binecuvânta din belșug.

Părintele Alexandru Lungu a absolvit teologia la Iași și are o frumoasă activitate misionară de ajutorare a familiilor nevoiașe prin grupul „Împreună schimbăm lumea!”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii