Sari la conținut
Prima pagină » Patriarhia: Folosirea linguriței comune nu este sursă de contaminare

Patriarhia: Folosirea linguriței comune nu este sursă de contaminare

Patriarhia Română a anunțat oficial că nu acceptă lingurița de unică folosință ca modalitate de împărtășire a credincioșilor. O decizie privind felul în care credincioșii se pot împărtăși „în vreme de pandemie” se va lua după 1 iunie, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Patriarhia precizează faptul că „folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut și nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”.

În perioada 15 mai – 1 iunie, așa cum reiese din comunicat, Patriarhia nu interzice explicit folosirea linguriței comune pentru Împărtășanie. Lăcașurile de cult vor fi deschise în fiecare zi și slujbele se vor săvârși, în aer liber, cu participarea credincioșilor.

Iată comunicatul integral al Patriarhiei Române:

„Având în vedere că, din 15 mai 2020, încetează starea de urgență și aplicabilitatea Ordonanțelor militare care au limitat importante aspecte ale vieții religioase publice a credincioșilor, în urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română transmite următoarele îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară, privind accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea acestora la sfintele slujbe:

I. Accesul credincioșilor în lăcașurile de cult

1. Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală și spovedanie, vor respecta distanța de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.
2. Se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate și persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârșirii slujbelor publice. Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi și împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh.
3. Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum și persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică și nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea și Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.
4. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
5. Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajați sau voluntari desemnați ai bisericii respective.
6. La Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici și sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa și credincioșii mireni.
7. La slujbele săvârșite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție.
8. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
9. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuințe. Astfel, se va evita aglomerația credincioșilor la slujbele de sâmbătă și duminică.
10. Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului.
11. Sfânta Taină a Botezului și Sfânta Taină a Cununiei se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanți (slujitorii bisericești, primitorii Tainei, părinții acestora și nașii). Aceștia vor respecta în biserică distanța de 2 m. Nu se va săvârși Taina Botezului pentru mai mulți copii odată. După fiecare Botez, cristelnița se va goli de apă și se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui și miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii).
12. Slujba de înmormântare va fi săvârșită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanță de 2 m și alte prevederi legale în vigoare.
13. Credincioșii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile TRINITAS TV și Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.
14. Credincioșii bolnavi aflați la domiciliu sau în spitale pot primi Împărtășania pentru bolnavi cu respectarea strictă a regulilor sanitare, potrivit îndrumărilor speciale pentru aceste cazuri.


II. Folosirea spațiului liturgic


15. La intrare și ieșire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.
16. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.
17. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică își va dezinfecta mâinile.
18. În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane și a sfintelor moaște, precum și a mâinii slujitorilor Sfântului Altar, însă evlavia pentru sfintele icoane și pentru sfintele moaște se va arata printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh și preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului.
19. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spațiile anexe ale acesteia.
20. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecție și mănuși. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioșii din biserică. Ca măsură de siguranță (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spațiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.
21. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței.


III. Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârșirea Sfintei Liturghii


22. Numărul slujitorilor Sfântului Altar trebuie să fie relativ mic (de pildă, un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri), pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 m între ei.
23. Cântarea liturgică se realizează de către maximum 3 cântăreți la parohii și 6 cântăreți la catedrale, care vor păstra între ei distanța fizică sanitară.
24. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi de asemenea curățite.
25. Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfințite) de unică folosință, ci de folosință perpetuă (Potir, disc, steluță și linguriță), obiecte care se curăță înainte de folosire și după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut și nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.
26. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiției sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului și linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioșilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioșilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.


IV Accesul în cimitire


27. În cimitire, credincioșii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuință.*
28. Activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor și mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale și medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și protecție stabilite de autorități.
Măsurile prezente au ca scop să protejeze propria noastră sănătate și sănătatea celor din jurul nostru. Viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii