Sari la conținut
Prima pagină » 2.000.000 de cereri pentru ora de religie

2.000.000 de cereri pentru ora de religie

Ministerul Educației a anunțat ieri 17 februarie prin Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educației, solicitarea ministerului către inspectoratele școlare să informeze părinții că pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună o cerere până pe 6 martie.

Din punctul meu de vedere s-a cedat astfel presiunilor secularist-atee care doresc îngreunarea pe cât se poate a participării copiilor la ora de religie. Curtea Constituțională a suprimat din Legea Educației articolele privind înscrierea la ora de religie. Această reglementare însă nu funcționa retroactiv, în acest an școlar clasele au fost deja formate conform acordului prezumat și puteau funcționa fără probleme în continuare. Presiunea mediatică și amenințările cu procese primite de la asociațiile seculariste și-au spus cuvântul. Pentru capriciile acestora, în contextul în care participarea la ora de religie prin acord prezumat funcționează în mai multe țări europene, pentru participarea la ora de religie vor trebui completate în jur de 2.000.000 de cereri .

Cam acesta este trendul, intoleranță, manipulare media și intimidare, iar dacă nu suntem fermi, ideologia laicistă va exclude trepat din spațiul public orice prezența a creștinismului. România nu este stat laic și nu are o Constituție laică, dimpotrivă. Ceea ce lipsește însă în România este mărturisirea creștină la nivel politic. Din păcate adeseori nu suntem conștienți de identitatea noastră creștină sau ne temem să o mărturisim…

Tot ieri au avut loc dezbateri în Comisia de învățământ iar părintele Ionuț Corduneanu a susținut din partea Bisericii Ortodoxe din România ”ca înscrierea să se facă pe toată perioada școlarizării într-o unitate de învățământ (…). Curtea Constituțională a spus ceea ce avea de spus, în momentul de față respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită bisericii, părinților așa neorganizat să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizație. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, așa cum a spus CCR și este opțională pentru părinte și ea face parte din oferta educațională a școlilor”.

Pe de altă parte Remus Cernea a susținut ca înscrierea la ora de religie să se facă la începutul fiecărui an școlar. Eventual în limba rusă aș adauga eu și la începutul fiecărei ore. Lăsând gluma la o parte, fără un semnal clar din partea societății civile creștine, nu vom avea rezultate la nivel politic. Se pare că doar presiunea civică va fi un semnal clar în acest sens…

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

26 de comentarii la „2.000.000 de cereri pentru ora de religie”

 1. Pingback: 2.000.000 de cereri pentru ora de religie - ActiveNews

 2. Pingback: A început revoluţia creştină: 2.000.000 de cereri pentru ora de religie | NapocaNews

 3. Din pacate tendinta este de laicizare a tinerilor nostri, de pierdere a identitatii nationale, de stergere a trecutului demn si glorios , de pierderea valorilor morale, crestine si spiritualea ale poporului roman.Nici noi nu am luat atitudine ferma,coerenta, ,,agresiva,, impotriva lor.Se pare ca ne meritam soarta.Sau, cine stie…

 4. Ce ore de religie???? Ce ne mai trebuie la scoala? Acasa cu copiii!!!!! La sapat, la agricultura! Ce? Vreti sa mai stiti si carte? Sa mai invatam matematica aia inutila si sa calculam cum ne fura alesii pe toate cararile????? Asta-i primul pas spre privatizarea invatamantului de stat. Inca o distrugere si gata! Nu mai au astia, politrucii nostri ceit prosti, nici un fel d eopozitie. DAca nu stii carte, zici ca ei si-i mult mai bine, ca pot fura totul. Asta umreaza, matematica e deranjanta, o mai reducem un pic, romana nu prea ne mai trebuie, fizica si chimia sunt sitiinte muuult prea grele pentru mintea unui copil, asa ca gata cu toate!! LA santuri, romani!

 5. „România nu este stat laic”
  Vorbim de manipulare din partea altora, insa facem afirmatii ca cea de mai sus. Cum adica nu suntem un stat laic? Daca n-am fi un stat laic ar insemna ca patriarhul sa fie si presedinte iar episcopii sa fie pe post de parlamentari. De fapt, chiar suntem un stat laic si asa trebuie sa ramanem.
  Vreau sa precizez ca sunt crestin ortodox, insa nu sunt de acord absolut deloc cu amestecul bisericii in treburile statului. Mai mult decat atat trebuie sa recunoastem ca in ultma perioada biserica face in asa fel incat sa-si atraga oprobiul public ori de cate ori are ocazia prin imlicarea acolo unde nu-i fierbe oala sau prin necondamnarea uscaturilor din sanul ei (indiferent ca e vorba de coruptie, abuzuri sexuale, etc) astfel incat populatia nu va vedea multitudinea de preoti cu adevarat buni, ci doar pe cei 10-20 care fac de rusine intreaga institutie.
  Daca ar fi sa ma pronunt asupra predarii religiei in scoli, parerea mea e ca la scoala copilul ar trebui sainvete istoria religiilor si nu o anumita religie in particular. Religia proprie se invata si se adopta in familie.

  1. E ste doar parerea ta si nu o contest, dar totusi de ce sa se scoata religia din scoli, ce crezi tu ca vor acesti nenorociti sa faca, eu zic sa trecem la Statul Islamic daca tot se vrea indobitocirea copiilor nostri, e bine asa, ce zici?

 6. Daca Romania ar fi stat laic in adevaratul sens al conceptului, statul s-ar delimita de culte si nu ar interfera cu activitatea acestora. Ori conform Constitutiei, Legii Cultelor si parteneriatelor in vigoare Statul colaboreaza, sustine activitatea cultelor, se bazaeaza pe aceasta in crearea armoniei sociale. Intre stat teocratic si stat laic exista nuante, Franta este de exemplu un stat laic.
  Propaganda secularista doreste exact acest lucru: introducerea ideologiei laiciste in Romania, un stat crestin in proportie de peste 90%.

 7. Evanghelia ne spune cum sa ne repartam la uscaturile din Biserica. Nu este treaba Hotnews, nu este treaba Patriarhului, comunitatea locala trebuie sa il sanctioneze iar daca nu asculta, sa fie spus la episcopul locului.
  Exista o campanie impotriva bisericii ortodoxe din Romania dar pana la urma este bine. Anumite lucruri trebuie constientizate si marturisite iar contextul este favorabil acum.
  In ceea ce priveste scoala, aceasta trebuie sa asigure educatia dorita de parinti, acestia sunt cei care cotizeaza si ii asigura functionarea. Educatia completa presupune si dimensiunea spirituala, eu ca si crestin nu cred intr-un invatamant in care sa nu fie prezent educatia crestina. iar istoria antecomunista a Romaniei ne poate confirma ca este o cale buna.

 8. Dac ce facem atunci cand copilul meu de clasa a II-a iese in fiecare luni plangand de la ora de religie, spunand ca doamna doar tipa la ei, ii jigneste si jumatate din ora vorbeste la telefon? Eu vreau ca fiica mea sa faca religia, dar nu cu o persoana care ii terorizeaza! Decat sa fuga de religie pentru ca asociaza credinta cu doamna de religie, mai bine fara!

  1. @ „eu eu” In acest caz problema nu este materia/obiectul in sine ci persoana care ar trebui sa predea materia respectiva. In acest caz putea fi vorba si de matematica, chimie, fizica sau limba romana. Doamna respectiva trebuie sanctionata iar in cazuri extreme schimbata!

  2. Ce descrieti dumneavoastra se poate intampla la orice disciplina, nu doar la religie. Ce faceti in aceasta situatie? Propuneti eliminarea acelei discipline din programa scolara pentru motivul ca profesoara nu-si face treaba cum trebuie? Sau incercati sa rezolvati problema adresandu-va conducerii scolii respective?

 9. Da, dar religia este o disciplina de suflet…propovaduim iubirea aproapelui, generozitatea, daruirea…si noi ce facem? Ne batem joc de niste sufletele nevinovate? Daca vom complete cererea, vom avea aceeasi profesoara…multumesc, dar…NU!

  1. Prin completarea cererii pentru studierea religiei in scoala votati materia si nu profesorul.
   Pe acesta il puteti schimba , daca va uniti mai multi parinti din clasa si veti deschide subiectul , in cabinetul directorului. Cadre didactice fara carisma sau har pot fi la orice materie.Dar exista si solutii legale pt. astfel de situatii. Va doresc curaj si intelepciune in rezolvarea acestei probleme ai caror victime sunt copiii nostri si merita sa luptam sa-i aparam cat putem , ca si asa societatea in care vor traiii va fi una bolnava si anormala; macar copilaria sa le-o asiguram normala si frumoasa.

 10. Avem si o sursa care sa demonstreze ca 2000000 de parinti au completat/completeaza cererea pt ora de religie? In plus, 2000000 dintr-un total de …? Nu de alta, dar vreau sa ma asigur ca nu sunt manipulata public, dat fiind ca ”acesta este trendul”.
  Din punctul meu de vedere, religia nu ar trebui sa fie obligatorie in scoli. Parintii care vor ca ai lor copii sa deprinda invataturi spirituale pot sa completeze o cerere, nu vad nimic jignitor in asta. In schimb, nu mi se pare normal ca restul parintilor sa completeze o cerere deoarece sunt de alta religie sau atei. Pe mine personal nu m-a ajutat absolut cu nimic ora de religie.
  Libera alegere, nu?

   1. Evident că vor fi mai multe. Acum se ocupă biserica să facă reclamă. Nu îmi amintesc să fi fost informat despre această cerere când am fost eu la şcoală. Rămâne de văzut doar dacă toţi părinţii care nu au depus cerere pentru retragere vor depune cerere pentru înscriere.

 11. Articolul este intitulat „2000000 de cereri pentru ora de religie”. Ma asteptam sa existe un studiu in spatele acestei afirmatii, altfel cuvantul tau valoreaza cat ar valora cuvantul meu daca as spune ca „5000000 de parinti sunt de acord ca ora de religie sa fie optionala”.
  Aveti grija ca din disperare sa nu cadeti in randul tabloidelor cu titlurile de acest gen.

 12. Citez dintr-un articol precedent:

  ,,Problema este, în primul rând, că nu se cunoaște foarte bine ce este autismul. Dar putem spune foarte sigur că este o boală cu o componentă importantă psihologică. Adică, pentru noi credincioșii, sufletul este cel care suferă într-o persoană cu autism. Cum poate un vaccin, cu orice fel de substanțe chimice, să îmbolnăvească sufletul și să îi inducă o stare care persistă mult după ce vaccinul a fost administrat? Este o eroare să gândim așa și periculos din punct de vedere teologic. Substanțele chimice pot influența stările psihologice (drogurile, alcoolul), dar reversibil. Și pot avea consecințe grave doar după o perioadă de consum îndelungat.
  Cum poate atunci un vaccin care conține o cantitate mică de agenți patogeni să afecteze într-atît de grav sufletul cât să schimbe radical comportamentul și personalitatea unui copil?„

  In ultima perioada inspre tabloide se indreapta…

 13. O veste: la școala din București unde învață cei doi copii ai mei, în clasa a I-a (a fetei) toți părinții au depus cerere de înscriere a copiilor la ora de Religie, iar în clasa a IV-a (a băiatului) toți – cu o singură excepție, un băiat baptist care totuși va aduce note de la biserica lui.

  Doamne-ajută!

  1. Motivele pentru care părinții depun cerere de înscriere a copiilor la ora de religie sunt variate și, adesea, de natură extra-religioasă. Mulți părinți se tem, de exemplu, de faptul că, neînscriindu-și copiii la religie, aceștia vor rămâne nesupravegheați în timpul acelei ore.
   Ei, vom vedea ce se va întâmpla până la urmă.

   1. Vom vedea, desigur, ce se va întâmpla pânâ la urmă, dar ”rezultatele parțiale” arată o realitate cam sumbră pentru dv. Ce spuneți, dacă măcar vreo 80% vor Religia în școală, o lăsați mai moale cu propaganda, nu de alta, dar sunteți obositori.

    1. Nu știu. Eu sunt ateu, dar am consimțit ca fiica mea să facă religie. Și asta în ciuda voinței ei. Pentru că … sunt mai multe motive.
     În altă ordine de idei: din clasa a XII-a la care predau, unde aproape toți elevii sunt majori, doar doi au dorit, de la bun început, să facă religie (dintre care un ortodox). Apoi, după ce au fost „prelucrați”, și-au mai schimbat opțiunea.
     Repet: vom vedea. Anumite lucruri nu se petrec de pe o zi pe alta.

     1. Am un sentiment puternic că eşti pe calea cea bună. Într-o bună zi, fiica ta îţi va vorbi, şi vei fi cu noi, frate Adrian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *