Sari la conținut
Prima pagină » Nu`i bai fără Halloween!

Nu`i bai fără Halloween!

Nu, nu`i bai fără Halloween pentru simplul fapt că avem sărbători și valori în România mult mai profunde. Mai jos câteva argumente, anume șapte, pentru a nu încuraja acest import cultural.

Identitate și surogat

Săptămâna aceasta am sărbătorit ziua Sfântului Dumitru. Peste o săptămână vom avea sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Am moștenit ca popor o întreagă cultură a sărbătorii despre care Vasile Băncilă spunea în perioada interbelică că instaurează sentimentul comuniunii depline cu societatea, cu cosmosul, cu realitatea înconjurătoare, aducând sentimentul absolutei coincidențe a ta cu tine însuți, „fără contradicții şi artificialități, fără limite şi mizerii“.  Oamenii se strângeau de Sânmedru în  jurul unui foc, la o poveste cu cei din comunitate, cu mic, cu mare, de ce nu am recupera de exemplu acest obicei? 

Cu greu frumusețea iei românești și-a făcut loc în cultura prezentului și de câțiva ani o serbăm de Sânziene. Hora de duminică, simbolul satului românesc, nu se mai face aproape nicăieri în România. În Ungaria sau Grecia nu există licean care să nu cunoască două-trei dansuri tradiționale, nu ar fi anacronică recuperarea acestui fain obicei de la noi.

Multe sărbători ale toamnei au rămas consemnate etnografic în volumele lui Simion Florea Marian sau Tudor Pamfile. Dovleacul, mustul, strugurii, recolta erau puse într-o țesătură festivă, dacă dorim activități cu substrat frumos și de valoare pentru copiii noștri, avem de unde să alegem. Sunt sigur că prichindeii ar fi bucuroși să descopere tradițiile frumoase ale străbunicilor noștri.

Pe termen lung înseamnă valoare și identitate. Pe când un surogat în plus adus în viața noastră, înseamnă un plus de falsitate și îndepărtare de rădăcinile culturii noastre.

Simboluri

Vorbind cu o doamnă învățătoare, mi-a povestit despre încercările sale de cosmetizare a Halloween-ului. A încercat să înlocuiască „sărbătoarea morții” cu un carnaval în care să fie încurajată creativitatea copiilor. Unii părinți au înțeles, alții nu și au cumpărat costume din recuzita filmelor de groază astfel că jumătate dintre copii au venit costumați în zombi și Dracula.

Pare distractiv dar simbolistica funestă lasă urme în subconștientul copiilor. „Spiritul” Halloween încurajează jocul de roluri: pentru o seară copilul meu devine un personaj. Însă orice costum îți imprimă o stare și un anumit tip de comportament iar galeria de personaje propuse de Halloween este terifiantă. La carnavalul din clasă, copilul nu va avea de ales, fi în compania a cel puțin o duzină de vampiri, scheleți, etc. De aceea nu este un eveniment cultural pe care Ministerul Educație să îl strecoare la capitolul „un fel de școală altfel”.

Manipulare comercială

Evident, cele mai vizibile campanii pentru Halloween au fost promovate de lanțurile de supermarketuri. Scopul este ușor de ghicit: mai puțini bani în buzunarul meu, mai mulți bani în cel al corporației. Vrei să fii în „spiritul” Halloween, cumpără un costum pentru copilul tău, cadouri speciale, dulciuri sau măcar o lumânare în formă de dovlecel. Este de fapt încă o „sărbătoare” a spiritului consumerist fără frontiere, globalist. Nu, mulțumesc!

Lipsa valorii

Un părinte argumenta într-o discuție că Halloween-ul aduce un plus de imaginație în viața copiilor, că este bine să avem cât mai multă diversitate culturală.

Părerea mea este că recuzita de astăzi a Halloweenului este livrată exclusiv de Hollywood. Eventuala țintă culturală a copiilor va fi probabil ultimul remake al filmului horror „Chuckie” sau poate „Venom”. Ori nu cred că este cazul să le dedicăm o sărbătoare în școala românească personajelor de groază marca Hollywood, distracția de calitate îndoielnică, ridicată la rang de educație, nu va aduce nimic bun în formarea copiilor. Vorba cuiva, poate cele mai „de groază” costume de Halloween ar putea fi cărțile, pentru unii. 

Delicvența

Acum intră în scenă argumentul sociologic. Statistic vorbind, seara în care nu ar fi recomandat să te plimbi pe unele străzi din Statele Unite sau Canada este cea de Halloween. Și nu din cauza vârcolacilor. În multe orașe numărul violențelor și crimelor se dublează, cu toată alerta forțelor de ordine.

Poate unii dintre noi privesc noaptea de Halloween ca un prilej pentru farse și carnaval. Dar fondul negativ ce încurajează manifestarea macabrului se constituie totodată în prilej pentru defularea unor stări emoționale negative, maladive. De ce aș cultiva acest obicei în rândul copiilor mei? De ce i-aș învăța să meargă în locuri nefaste unde delicvența peste ani ar putea fi în creștere? Iată o întrebare pe care părinții ar merita să și-o pună.

Credința

Nu în ultimul rând, dacă suntem o țară care pune preț pe valorile spirituale, ar trebui să fim conștienți că avem de-a face cu un exercițiu de putere al macabrului. Copilăria are o frumusețe imaculată, haideți să păstrăm frumos chipul copiilor noștri, să nu punem nici măcar în joacă mască de demon copilăriei.

Copilăria este frumoasă oricum, nu`i bai fără Halloween!

Un text de Eduard Dumitrache

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii