Sari la conținut
Prima pagină » Novak Djokovic a donat 5,5 milioane $ pentru spitalele și bisericile din Serbia

Novak Djokovic a donat 5,5 milioane $ pentru spitalele și bisericile din Serbia

Novak Djokovic, numărul 1 în tenisul masculin mondial , a donat 5,5 milioane de dolari în luna mai 2020 pentru a îi ajuta pe cei care suferea în Serbia din cauza pandemiei de coronavirus.

Gestul său a demonstrat încă o dată că, atunci când nu intervin ideologii, spiritualitatea și medicina, bisiericile și spitalele pot coexista și nu se anulează una pe alta. Novak Djokovic a ajutat deopotrivă sistemul de sănătate publică dar a finanțat și biserica și organizațiile de caritate creștin ortodoxe.

De altfel nu este la prima faptă de acest gen, prin fundația sa Djokovic ajută copiii din zonele dezavantajate încă din anul 2007. În 2014 toți banii câștigati de el la Roma Masters, la care a adăugat alte 600.0000 de euro le-a donat victimelor inundațiilor din Serbia. În 2015 a construit prin fundația sa 43 de scoli și a ajutat mai mult de 20.000 de copii să urmeze cursuri școlare.

În aprilie 2011 sportivul a primit Ordinul Sfântul Sava în gradul I, oferit chiar de Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe. „Este cel mai important titlu al vieții mele, pentru că înainte de a fi sportiv sunt creștin ortodox”, a spus acesta la primirea celei mai înalte distincții pe care o oferă Biserica Ortodoxă a Serbiei. Diploma de merit menționează implicarea sportivului în renovarea monumentelor religioase din Serbia, printre care se numără și Mănăstirea Gračanica, grav afectată după războiul din Iugoslavia.

Cu două luni înainte de această donație Novak Djokovic mai oferise mai mult de un milion de euro pentru dotarea spitalelor din Serbia cu aparate respiratorii și echipamente medicale. În declarația sa a mulțumit tuturor celor implicați în îngrijirea bolnavilor infectați: „Vreau să mulţumesc personalului medical din Serbia şi din întreaga lume, care luptă pentru persoanele afectate de coronavirus. Din nefericire, foarte mulţi oameni sunt infectaţi zilnic. Eu şi soţia mea, Jelena, ne-am gândit să încercăm să ajutăm cât putem pe cei care au nevoie”, a spus sportivul.

Sportivul sârb este considerat cel mai mari tenismen din istoria acestui sport după trofeele câștigate. Aceasta nu l-a împiedicat să fie și un creștin ortodox practicant care nu s-a sfiit să își manifeste credința în fapte și mărturisiri publice.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii