Sari la conținut
Prima pagină » Noua OUG: Din 15 mai bisericile se deschid pentru slujbe. Problema împărtășirii rămâne nelămurită

Noua OUG: Din 15 mai bisericile se deschid pentru slujbe. Problema împărtășirii rămâne nelămurită

Guvernul a adoptat proiectul de lege cu măsurile ce vor reglementa din data de 15 mai activitățile cetățenilor în contextul combaterii efectelor pandemiei. Conform Mediafax , acesta a fost transmis Parlametului spre aprobare în regim de urgență.

„Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă. De asemenea, tot în domeniul sanitar, autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă”, a spus șeful Cancelariei Primului Ministru.

Cultele religioase își vor exercita activitatea liber cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu.

Dar recomandările trimise de autoritățile sanitare către Guvern indică evitarea împărtășaniei cu aceeași linguriță, conform documentului de aici.

Astfel în ceea ce privește Sfânta Liturghie documentul recomanda „evitarea oferirii/primirii împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”. Acesta a fost trimis vineri spre dezbatere.

Tot în document mai sunt prezente și alte reglementări pentru biserici. Pentru accesul persoanelor în lăcașurile de cult se păstrează un număr maxim de persoane în funcție de suprafața bisericii, acesta fiind calculat la 8 mp de persoană, astfel încât să se poată păstra distanța de 1,5 m între peroane. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască care să acopere gura și nasul.

De asemenea la intrarea în lăcașul de cult persoanele își vor dezinfecta mâinile cu o soluție pe bază de alcool. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie și se vor pune la loc vizibil indicații privind regulile de igienă și distanțare socială.

Indicațiile sanitare recomandă evitarea atingerii obiectelor de cult, „în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea”. Preotul va binecuvânta de la o distanță de cel putin 1 m. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele.

Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii