Sari la conținut
Prima pagină » Nigeria: Zeci de creștini uciși în noiembrie, locașuri de cult și case incendiate

Nigeria: Zeci de creștini uciși în noiembrie, locașuri de cult și case incendiate

În Nigeria au fost uciși în ultima lună cel puțin 30 de creștini în statul Plateau și 10 în statul Kaduna, unde teroriștii au cerut răscumpărare pentru trupul unui creștin pe care l-au răpit și ucis.

În județul Bokkos din statul Plateau, sute de membri din tribul Fulani și alți teroriști au invadat sate predominant creștine și au rănit 20 de creștini, au incendiat un locaș de cult și au distrus case, au spus locuitorii din zonă.

Un atac asupra satului Ser la ora 22:00 pe 23 noiembrie a lăsat în urmă nouă creștini morți și 20 răniți, au spus aceștia. Cei aproximativ 200 de atacatori au ars și 30 de case. Rezidentul din zonă, John Akos, a spus că atacul a fost al treilea într-o săptămână.

Atacatorii din 22 noiembrie au atacat și satul Wumat din județul Bokkos, ucigând 11 creștini și incendiind zeci de case. Mathias Goshe, rezident din zonă, a povestit cum aproximativ 200 de păstori și alți teroriști au atacat satul Wumat în jurul orei 22, au împușcat localnicii care fugeau și au incendiat zeci de case.

Fulanii sunt un grup nomad musulman numărând aproximativ 20 de milioane de membri, răspândit în țările din Africa de Vest și Centrală. Atacă satele rurale, îi obligă pe săteni să-și părăsească pământurile cultivate și se așează la locul lor.

În satul Maikatako și Dadin Kowa au fost incendiate un locaș de cult și mai mult de 20 de case iar mulți săteni și-au pierdut viața. „Într-o lună, am îngropat peste 30 de creștini uciși de păstori”, a spus un localnic. „Aceste victime includ femei și copii”. Rezidentul din zona Maikatako, Sule Marshall, i-a identificat pe unii dintre cei uciși în atac: Seth Matthew de 2 ani; Peret Satmak, 13 ani; Longkinan Satmak, 1 an; Taho Isa, 7 ani; Umundum Maren, 82 de ani; Satmun Gyokos, 27 de ani; Larai Ginai, 70 de ani; Dorcas Satmak, 28 de ani.

Poliția și autoritățile militare au confirmat atacurile asupra acestor comunități creștine și au trimis efective pentru a apăra aceste mici sate dar sunt depășite de situație.

„După ce au adunat banii de la noi, tot l-au ucis pe fratele meu”

Kefas Ibrahim a povestit cum fratele său, Obadiah Ibrahim, a fost răpit și s-a cerut răscumpărare pentru eliberarea sa, relatează Christian Post : „Fratele meu, tată a doi copii, a fost răpit la începutul lunii octombrie de bandiți în timp ce se afla pe teren, verificând instalațiile companiei pentru care lucra” a spus Ibrahim. „Răpitorii ne-au contactat și ne-au cerut să plătim o răscumpărare în valoare de 200 de milioane de naira (450.418 $), dar după un lung proces de negocieri, au redus răscumpărarea la 10 milioane de naira (22.520 $). Am reușit să strângem 3 milioane de naira, dar, din păcate, după ce au adunat banii de la noi, tot l-au ucis pe fratele meu pe 17 noiembrie.”

Ibrahim a spus că răpitorii cer acum 10 milioane de naira (22.520 de dolari) pentru eliberarea cadavrului.

„Au spus că, dacă le plătim 10 milioane de naira, ne vor elibera cadavrul fratelui meu”, a spus el. „Aceasta este o situație foarte tristă și deprimantă pentru noi, deoarece fratele meu a fost torturat până la moarte. Ca creștini, știm că ei pot ucide doar trupul, dar nu și sufletul, deoarece fratele meu este deja în părtășie cu Iisus Hristos în Rai. I-am iertat și ne rugăm să fie convinși de Duhul Sfânt, astfel încât să se poată pocăi și să se îndepărteze de rău.”

Într-un raport recent Grupul parlamentar format din toate partidele din Regatul Unit pentru Libertate și Credință în Lume (APPG) a fost descrisă radicalizarea unor clanuri din tribul Fulani : „Ei adoptă o strategie comparabilă cu Boko Haram și ISWAP [Statul Islamic din Africa de Vest] și demonstrează o intenție clară de a viza creștinii și simboluri puternice ale identității creștine în această regiune”, se arată în raportul APPG.

Liderii creștini din Nigeria au spus că atacurile extremiste Fulani asupra comunităților creștine din Centura de Mijloc a Nigeriei sunt pentru preluarea cu forța a pământurile din satele creștinilor și de a impune islamul în această regiune.

Nigeria a fost pe primul loc în lume după numărul de creștini uciși pentru credința lor anul trecut, conform raportului Open Doors USA. Numărul creștinilor răpiți a fost, de asemenea, cel mai mare în Nigeria, cu peste 2.500, față de 990 în anul precedent. Numărul locașurilor de cult afectate de această criză este de peste 400.

Nigeria ocupa în anul 2021 locul 9 din punct de vedere al persecuției creștinilor, potrivit raportului asociației Open Doors, însă în acest an a sărit pe locul șapte.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii