Sari la conținut
Prima pagină » Muntele Athos: Minunea de la icoana Maicii Domnului – Esfagmeni

Muntele Athos: Minunea de la icoana Maicii Domnului – Esfagmeni

O altă icoană din Muntele Athos care are o poveste minunată în istoria mănăstirii Vatopedi este  o icoană a Maicii Domnului, care poartă numele Esfagmeni– „Înjunghiata”, o icoană pictată din secolul al XIV-lea.

Numele cutremurător este legat de povestea ce a fost consemnată în istoria mănăstirii fondată acum mai bine o mie de ani, în secolul al X-lea. Într-una din zile un monah care era rânduit să aibă grijă de cele ale bisericii ca paraclisier, a întârziat la trapeză și conform ascultării, bucătarul strânsese masa.

Părintele era foarte supărat de întâmplare. Ajuns în biserică unde trebuia să pregătească totul pentru următoarea slujbă, a lovit una din icoanele Maicii Domnului cu cuțitul cu care ar fi trebuit să curețe ceara căzută pe pardoseală, strigând:  „Degeaba mă obosesc în fiecare zi să curăț biserica, nici măcar puțină pâine nu-mi dai!”

Cuțitul a lovit obrazul Maicii Domnului sub ochiul drept și în acel moment din locul loviturii s-a prelins sânge ca și cum ar fi fost vorba despre rana unei persoane.

Călugărul a fost cutremurat de întâmplare și a început să țipe căindu-se de cele întâmplate. Părinții s-au strâns în biserică și l-au aflat cum plângea în fața icoanei și se numea ucigaș. Starețul mănăstirii Vatopedi a hotărât să facă toată comunitatea priveghere de noapte pentru a se ruga pentru iertarea fratelui lor monah.

De la finalul acelei slujbe de noapte călugărul paraclisier nu a mai vrut să părăsească biserica trei ani, rămânând  lângă icoana înjunghiată a Maicii Domnului.

Părintele stareț a primit încredințare de la Maica Domnului despre iertarea monahului. După trecerea sa la Domnul, mâna cu care a lovit icoana a rămas uscată, neputrezită, rămânând și astăzi ca o mărturia a ceea ce s-a întâmplat.

Slavă Domnului pentru toate!

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii