Sari la conținut
Prima pagină » Mii de oameni au venit și în acest an la Sfântul Ioan de la Suceava

Mii de oameni au venit și în acest an la Sfântul Ioan de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este considerat, împreună cu Sfânta Cuvioasa Parascheva, protector spiritual al Moldovei. Și în acest an mii de pelerini au venit luna trecută la pelerinajul Sfântului la Suceava, l-au însoțit în procesiune pe străzile orașului și la foişorul unde au fost depuse moaştele.

În fiecare an, chiar și în pandemie, pelerinii vin la moaştele Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul orașului Suceava. Racla a fost purtată pe străzile orașului însoţită de preoţi, măicuţe, dar şi tineri îmbrăcaţi în costume populare, ţinând în mâini icoana Sfântului Ioan cel Nou.

Sfântul Ioan a fost martirizat de către tătari în Cetatea Albă în anul 1332 și, chiar din noaptea de după martiriul său, s-au întâmplat minuni. Astfel arcașul tătar ce îi păzea trupul rămânând paralizat când a încercat să tragă în creștinii ce veniseră pentru a lua trupul Sfântului. Creștinii din Cetatea Albă au dus moaștele Sfântului Ioan în biserica cetății, depunându-le în Sfântul Altar unde au stat timp de 70 de ani.

În anul 1402 voievodul Alexandru cel Bun a adus sfintele moaște în țară. Au mai fost luate în anul 1686 de către regele polon Jan Sobieski dar s-au întors la Suceava. În fiecare an pe 24 iunie este cinstită aducerea Sfântului Ioan la Suceava.

Credincioşii s-au adunat și în acest an în număr mare la procesiunea dedicată Sfântului Ioan cel Nou. Preoţii au făcut și o slujbă pentru cei ce au murit în pandemie.

„Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.”

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Un comentariu la „Mii de oameni au venit și în acest an la Sfântul Ioan de la Suceava”

 1. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a fost mucenicit de către tătari, pe când tătarii erau evrei-khazari??? Asta îi vom spune Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, când ne vom întâlni cu el pe drumul către Înfricosătoarea Judecată particulară???…
  NE DOARE ADEVĂRUL SĂ-L ROSTIM,
  CÂND NEMĂRTURISND, ÎN VECI MURIM???
  NE GÂDILĂ FOTOLIUL MINCIUNA
  CÂND SLUJIND DOI STĂPÂNI, ORI UNUL,
  NI-I TOT UNA???…
  NE ESTE FRICĂ SĂ MĂRTURISIM
  HRISTOSUL RĂSTIGNIT, SĂ NU MURIM???…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Averea Bisericii