Sari la conținut
Prima pagină » Lansare de carte: Petre Guran – „Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă”

Lansare de carte: Petre Guran – „Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă”

guran-mod

Mâine, 4 Aprilie, ora 16, va fi lansat volumul „Biserica în cetate – Studii de ecleziologie ortodoxă”, al domnului Petre Guran. Lansarea va avea loc la Casa Paleologu, str. Armenească 34. Pentru participare, este necesară înscrierea pe pagina evenimentului.

Întâlnirea se va desfășura sub forma unui dialog între Theodor Paleologu și Petre Guran cu titlul A treia Romă sau Noul Ierusalim? Originea și relevanța conceptelor politico-eshatologice. Cei doi lectori ai Casei vor răspunde și întrebărilor din public. Evenimentul se înscrie tematic între obiectivele de formare și informare ale cursului Teocrația.

Participarea este gratuită și posibilă cu înscrierea prealabilă pe site. Doritorii pot face donații pentru Fundația Paleologu.

Mai jos o scurtă prezentare a cărții.

Volumul se structurează în jurul unor teme atemporale, cum ar fi misterul morţii, având ca obiect principal de reflecţie moartea pe cruce a lui Iisus din Nazaret, violenţa în societate şi rolul sacrului, normele în civilizaţia creştină şi comuniunea prin credinţă, ca apoi să cerceteze felul în care aceste mari teme se răsfrâng asupra vieţii comunitare în prezent. De aici am dezvoltat o analiză a relaţiei dintre comunităţile politică, religioasă şi etnică. Aproximând, am socotit statul drept expresie a comunităţii politice, Biserica drept expresie a celei religioase, iar naţiunea drept expresie a celei etnice. Pe de o parte cele trei comunităţi se compun parţial din acelaşi corp social, pe de altă parte între „actorii istorici” stat, Biserică, naţiune au existat compatibilităţi, complementarităţi, acţiuni comune, dar şi tensiuni, conflicte şi o tot mai perceptibilă separare de scop şi mijloace. Dar cum putem observa interacţiunea celor trei comunităţi şi descrie conflictul dintre ele, dată fiind suprapunerea lor pe acelaşi corp social? La un prim nivel interacţiunea se petrece între nucleele conducătoare ale acestor entităţi, mai uşor de urmărit factologic, dar care nu explică pe de-a-ntregul rezultatul. La un al doilea nivel constatăm o interacţiune între corpul social şi nucleul conducător, ceea ce indică graduala formare a conştiinţei de membru real al respectivei comunităţi. Nucleul conducător al statului constată o treptată schimbare a corpului său social, care din supuşi sau massă manipulabilă se transformă în cetăţeni şi care cer să fie reprezentaţi într-un anume fel, iar ierarhia Bisericii descoperă dincolo de teoretica majoritate ortodoxă un corp de credincioşi, e adevărat mult mai restrâns, dar activ şi exigent.

bisericaincetate

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii