Sari la conținut
Prima pagină » Jordan Peterson despre creștinismul ortodox

Jordan Peterson despre creștinismul ortodox

Profesorul Jordan Peterson este cunoscut în țara noastră mai ales prin bestseller-ul  „12 reguli de viață: un antidot pentru haos”, una dintre cele mai citite cărți ale anului 2018.

Din punct de vedere spiritual, Peterson se descrie ca fiind un om religios care „este influențat în fiecare celulă a sa de viziunea iudeo-creștină asupra lumii”. Chiar dacă nu aparține unei confesiuni, adeseori în prelegerile sale și-a exprimat deschis admirația sa pentru puterea credinței și o fascinație pentru cuvintele Bibliei. Legat de credință el spune că „punctul fundamental al credinței este modul în care acționezi, nu ceea ce spui despre ceea ce crezi”.

Întrebat într-o emisiune de radio despre creștinismul ortodox, psihologul canadian a afirmat că, fără a face judecăți de valoare, consideră că ortodoxia a păstrat în centru spiritualității sale mult mai prezentă Crucea.

„Ortodocșii privesc creștinismul dintr-un unghi ușor diferit față de protestanți și catolici … În vest creștinismul a fost privit adeseori ca un set de credințe care sunt corespondente într-un anumit sens unei teorii de cunoaștere a lumii. Ca să fii creștin în Occident, trebuie să accepți că Hristos a murit pentru păcatele tale și că ești răscumpărat, un set de propoziții …că el este Fiul lui Dumnezeu și că moartea și învierea Sa, sacrificiul Său, au răscumpărat omenirea … dar există un risc mare în privința aceasta. Și nu cred că ortodocșii au mers în această direcție, în același grad.”

În creștinismul ortodox, continuă Peterson, presupunerea necontestată este că viața are încercări și va implica suferință, dar pentru Hristos trebuie să ne luăm crucea și să ne bucurăm mai departe de bucuria noastră. În viziunea lui Jordan Peterson creștinismul ortodox captează ceva adevărat cu privire la natura religiei care a fost redus, minimalizat, în Occident: „Ortodocșii ar spune, cu alte cuvinte, că trebuie să-ți ridici odată Crucea și să pornești pe deal … și cred că ortodocșii au făcut asta destul de bine. Acesta este scopul: imitarea lui Hristos.”

 

https://youtu.be/gDqWnzr3V2c

 

Profesorul canadian pregătește în prezent un curs despre Biblie, centrat în special pe primele cărți. Peterson crede că civilizația occidentală se bazează pe cultura Bibliei și trebuie să conservăm acest fundament. Într-o apariție video a spus că avem nevoie de Biblie nu numai pentru că dezvăluie adevăruri despre umanitate, ci, crucial, pentru a ne ține împreună, pentru că „oamenii slabi nu supraviețuiesc în această lume”.

În calitate de psiholog și profesor la Universitatea din Toronto, a respins cererea universității de a folosi în prelegerile sale pronumele neutre din punct de vedere al genului, o invenție nouă impusă de corectitudinea politică prin Legea C-16 a guvernului din Canada. Conform National Post, Jordan Peterson a declarat: „Nu voi folosi niciodată cuvinte pe care nu le agreez, cum ar fi cuvintele „zhe” și „zher”, un trend construit artificial. Aceste cuvinte sunt în avangarda unei ideologii postmoderne, construite de stânga radicală pe care o detest și care este, în opinia mea profesională, înspăimântător de asemănătoare cu doctrinele marxiste care au ucis cel puțin 100 de milioane de oameni în secolul al XX-lea.

Am studiat autoritarismul de dreapta și de stânga timp de 35 de ani. Am scris o carte, Hărțile semnificației: Arhitectura credinței, pe această temă, care explorează modul în care ideologiile deturnează limbajul și credința. Ca rezultat al studiilor mele, am ajuns să cred că marxismul este o ideologie criminală. Cred că practicanții săi din universitățile moderne ar trebui să se rușineze de ei înșiși pentru că au continuat să promoveze idei atât de vicioase, incontrolabile și anti-umane și să-și indoctrineze studenții cu aceste convingeri. Prin urmare, nu voi vorbi în cuvinte marxiste. Asta m-ar face o marionetă a stângii radicale, și asta nu se va întâmpla.”

Chiar dacă nu este (încă) creștin, Jordan Peterson este asemenea drepților înțelepți ai antichității, prin căutarea asiduă a sensurilor libertății și a adevărului. El a înțeles sensul mântuirii, așa cum l-au descris Sfinții părinți, anume de a deveni din ce în ce mai asemănători cu Hristos, pe măsură ce participăm la viața lui divină și devenind „părtași ai naturii divine” (2 Petru 1: 4). Un gând bun pentru fratele Jordan!

“I’m trying to resurrect the dormant Logos” (2:04:30, Rogan Show)

 

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Edi Dumitrache