Sari la conținut
Prima pagină » Jonathan Jackson: „Doar smerenia lui Hristos și iubirea de vrăjmași vor mai putea mișca oamenii”

Jonathan Jackson: „Doar smerenia lui Hristos și iubirea de vrăjmași vor mai putea mișca oamenii”

Cred că în vremea noastră oricine își exprimă vocal credința în Hristos se va confrunta cu un oarecare grad de împotrivire și persecuție. Cei din industria divertismentului, tinerii care frecventează universitățile, sau angajații.

Va fi o tensiune acolo unde suntem înconjurați de ideologii care se împotrivesc lui Hristos și Revelației Creștine. Există astfel de lucruri, dar nu mă concentrez asupra lor. Oamenii au căile lor și motivele lor atunci cânt trec prin astfel de episoade. Există multă tensiune și presiune în vremea noastră.

Dar cred că soluția nu este să opunem acestor ideologii o altă ideologie, fie ea și de sorginte creștină. Revelația lui Hristos nu este o ideologie. Este revelarea unui Dumnezeu personal.

Cred că trebuie să opunem ideologiilor mila și dragostea, harul și adevărul, nu propria noastră ideologie – aceasta nu ar face decât să adâncească dezbinarea dintre oameni…

Una dintre dificultățile noilor medii de comunicare, printre care și rețelele de socializare online, este că oamenii și-au pierdut abilitatea de a purta conversații și dialoguri bazate pe un profund respect reciproc, iar oamenii s-au retras fiecare în colțul lui ideologic și nu fac în principal decât să arunce cu pietre unii în alții.

Cred că rolul creștinilor ortodocși este să caute Calea Împărătească. Hristos este cel Care ne unește. Este Chipul Dumnezeului nevăzut și icoana omului adevărat, a umanității adevărate. Iată ceva ce nu trebuie pierdut din vedere.

Totodată, Hristos a spus că a venit să aducă „sabie”. Este ceva legat de nevoia de a rămâne în adevăr.

În general, cred că corectitudinea politică a scăpat de sub control și înăbușă libertatea de expresie și libertatea multor oameni de a se conecta între ei, iar aceasta este o mare problemă.

Repet, însă, soluția problemei nu este să adoptăm un duh militant și legalist. Creștinii ortodocși nu trebuie să adopte mentalitatea fariseică de a combate dificultățile lumii.

Tot ce trebuie să facem este să rămânem conectați la Sfânta Tradiție, la viețile sfinților și la viziunea Sfinților Părinți ai Bisericii: aceea că Biserica este Spitalul al bolnavilor și că pe calea mântuirii primim Terapie Divină. Să-l lăsăm să arunce cu piatra spre lume pe acela dintre noi care este fără de păcat, știți?…

Toți avem păcatele noastre. Unul dintre cele mai frumoase lucruri din Ortodoxie este că ea ne învață să ne concentrăm pe propria nevoie de Dumnezeu și pe propria pocăință: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”.

Înainte de împărtășire, ne rugăm în fiecare duminică: „…dintre care cel mai păcătos sunt eu”. Aceasta ni s-a predat.

Părintele Arsenie (Boca) spunea ceva care repetă și afirmațiile Sfinților Siluan și Paisie, ceva despre care vorbesc toți sfinții zilelor noastre și e important să-i ascultăm: că smerenia este cea mai înaltă dintre virtuți.

Sfântul Paisie și Sfântul Siluan: smerenia lui Hristos și iubirea de vrăjmași. Doar acestea vor mai putea mișca oamenii care sunt, îmi permit să o spun, reprogramați și posedați de ideologii. Doar acestea vor mai putea trage oamenii înapoi din mentalitatea de turmă și frenezia ideologică – fie ea de dreapta, de stânga, sau de orice alt fel.

Ceea ce îi va mai putea salva de aceasta este smerenia lui Hristos și iubirea de vrăjmași. Aceasta este frumusețea despre care Dostoievsky spune că va salva lumea.

Mă rog cu smerenie să nu pierdem duhul Ortodox, care este adevărata slavă. Mă rog cu smerenie să nu pierdem adevărata slavă a smereniei lui Hristos și a iubirii de vrăjmași. Acestea nu pot fi mimate.

Aici este adevărata luptă duhovnicească: să ne vom iubim vrăjmașii, să ne rugăm pentru cei care ne persecută și să nu-i judecăm pe ceilalți – în tot acest timp rămânând în adevăr și păstrând Revelația.

Făcând aceasta, în cele din urmă oamenii vor începe să întrevadă această frumusețe și apoi poate că și-o vor și dori în viețile lor.

E nevoie să rămânem puternici și curajoși, dar și înțelepți. De fapt, înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii, după cum spune Domnul.

Jonathan Jackosn este un actor american convertit la ortodoxie, cunoscut la noi pentru rolul din filmul „General Hospital” pentru care a luat cinci premii Emmy. Fragmentul de mai sus face parte din interviul realizat de Basilica, materialul integral poate fi citit aici.

O inițiativă pentru misiune ortodoxă născută în 2013.

Puteți să ajutați lucrarea noastră folosind pagina noastră Patreon. (https://www.patreon.com/avereabisericii)

Vă mulțumim!

Averea Bisericii